Consulent FOD Financiën staat terecht voor schending van beroepsgeheim

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 45-jarige belastingcontroleur uit Nieuwpoort moet zich al voor de tweede keer in enkele maanden tijd voor de rechter in Veurne verantwoorden omdat hij misbruik maakte van zijn functie. Deze keer zou K.D. zijn beroepsgeheim hebben geschonden. “Eigenlijk heeft hij niks misdaan. Hij doet zich gewoon interessanter voor dan hij is”, sprak zijn advocaat.

Vorige maand nog maar kende K.D. al een eerste vonnis in de rechtbank van Veurne waar hij terechtstond wegens smaad en beledigingen aan de politie en zijn vrouw wegens poging tot omkoping.

Opschorting

Nadat ze zich tijdens wegenwerken in dronken toestand hadden vastgereden bood de vrouw de politie 20 euro aan, wellicht om de zaak te laten vallen.

K.D. van zijn kant liet uitschijnen dat hij belastingcontroleur was en hij al eens onderzoek voerde naar de politie. Voor beledigingen kreeg hij uiteindelijk opschorting van straf.

Brasserie 5 voor 12

“Deze keer leerde hij de zaakvoerders van brasserie 5 voor 12 in De Panne kennen die in moeilijkheden zaten voor een afbetalingsplan voor de btw”, sprak de procureur.

“K.D. gaf hen zijn kaartje, niet als consulent maar privé, en stelde zich voor als medewerker van de FOD Financiën. Hij beloofde hen te helpen als ze financiële documenten overmaakten. Uiteindelijk stuurde hij die door naar een bevriend koppel en maakte er de zaakvoerders belachelijk mee. Het is schending van het beroepsgeheim en ik vraag zes maanden cel en 800 euro boete.”

Zielig figuur

De zaakvoerders van de brasserie eisten 2.500 euro morele schadevergoeding. “Overdreven”, zegt de advocaat van K.D. “Zij hebben geen schade geleden. Er is met die gegevens niets gebeurd. Hij stuurde het enkel door om er wat mee te schertsen. Zo wilde hij zich interessant maken bij zijn vrienden.”

“Eigenlijk wil hij zich vooral gewoon interessanter maken dan hij werkelijk is. Er gebeurde niets strafbaars en ik vraag de vrijspraak.” Waarop de procureur besloot: “Eigenlijk is uw cliënt een zielig figuur om zo op te scheppen bij zijn vrienden.” Vonnis op 29 maart. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier