Composteringsbedrijf riskeert zware boete voor dodelijk arbeidsongeval

Redactie KW

Het composteringsbedrijf Sterckx uit Rumbeke riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 48.000 euro, deels met uitstel, voor een zwaar arbeidsongeval waarbij een onderhoudstechnicus uit Geluwe om het leven kwam. “Het bedrijf trok geen lessen uit een dodelijk arbeidsongeval in 2010.”

Op 13 april 2018 was de 33-jarige Frederick Messiaen in het bedrijf langs de Kachtemsestraat de rollen van een transportband aan het smeren. Plots werd de kledij van de Geluwenaar meegesleurd in het draaiende toestel en raakte hij samengedrukt. Frederick werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij even later overleed.

Volgens de arbeidsauditeur was het veiligheidsbeleid bij Sterckx ondermaats. “Voor de klus die het slachtoffer uitvoerde, bestond geen risico-analyse”, stelde ze vrijdag tijdens het proces in de Brugse strafrechtbank. “Een goed veiligheidsbeleid bestaat niet enkel op papier. Het moet ook geïmplementeerd worden. Bij de beklaagde vond ook in 2010 een dodelijk arbeidsongeval plaats. Het bedrijf trok daar duidelijk geen lessen uit.”

‘Opvolgen’

De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 48.000 euro boete, waarvan drie vierden voorwaardelijk. “Zo kunnen we het bedrijf opvolgen en nagaan of de veiligheidsmaatregelen voortaan worden nageleefd”, stelde ze.

De verdediging betwistte dat een veiligheidsbeleid ontbrak bij Sterckx. “De onderhoudstechnici moeten machines altijd stilleggen voor zij eraan werken”, pleitte advocaat Steven De Meyer. “Maar een transportband smeren, was in hun ogen een kleine, ongevaarlijke klus waarbij ze van die regel durfden afwijken. Bovendien draait het smeervet gemakkelijker in de rollen als de transportband in werking is.”

De rechter stelde de zaak uit naar 9 april om de eventuele voorwaarden voor het bedrijf verder uit te werken. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.