Celstraf voor Afghaan die boot steelt om naar Canada te varen

© Belga
© Belga
Redactie KW

Een 21-jarige Afghaan is tot 9 maanden celstraf veroordeeld: 6 maanden wegens de diefstal van een jacht in de Nieuwpoortse haven en 3 maanden wegens illegaal verblijf in ons land. De jongeman had het plan opgevat om naar Canada te varen met het gestolen bootje. “Of ik in Canada zou raken? Ik heb geen papieren, geen familie en geen mogelijkheden. Ik wendde mij tot God.”

Het was 14 mei toen de scheepvaartpolitie in alle vroegte het jacht Offline zag liggen te midden de jachthaven van Nieuwpoort, gebotst tegen andere jachten. Blijkbaar was de 21-jarige H.S. de avond voordien rond 19 uur al ongezien via poorten van de pontons binnengedrongen.

“Hij hield zich schuil en sloeg toe toen het donker was. Hij startte de motor maar wist niet dat de kraan van de brandstoftoevoer dichtgedraaid stond. De motor viel uit en het bootje werd stuurloos, letterlijk en figuurlijk offline. Toen de scheepvaartpolitie hem slapend in de cabine aantrof, verklaarde hij dat hij naar Canada wou varen”, aldus het Openbaar Ministerie op het proces, dat 8 maanden celstraf vroeg.

Vijf jaar geleden naar Duitsland getrokken

De verdediging betwistte de feiten niet. “Mijn cliënt is amper 21 jaar jong en 5 jaar geleden naar Duitsland getrokken. Hij heeft er gewerkt maar kreeg geen asiel, nergens in Europa dus nog. Via Nederland kwam hij in België terecht. Hij vatte het plan op om naar Canada te varen en vond een boot met nog sleutels op. Het vervolg kent u. Mijn cliënt heeft spijt en vraagt een straf met uitstel. Na zijn veroordeling wil hij terug naar zijn ouders, in Afghanistan”, klonk het pleidooi van zijn advocaat.

De vluchteling zelf nam ook nog het woord, met behulp van een tolk. “In Europa wil niemand me opvangen of een paspoort geven. Ik loop al vijf jaar rond zonder identiteitsbewijs, familie en mogelijkheden. Ik dacht dat ik in Canada misschien een leven kon opbouwen. In Afghanistan was ik de beste van de klas. Sinds ik hier ben, ben ik volledig het noorden kwijt”, aldus de jongeman.

Krankzinnig plan

De rechter wendde zich nog tot hem: “Dit plan is krankzinnig. De kans dat u daadwerkelijk zou slagen in de oversteek van de oceaan is wellicht 0.01 procent”, klonk het.

Afgelopen dinsdag kreeg de jonge Afghaan zijn vonnis: 9 maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. Een maand meer dan de vordering van het Openbaar Ministerie dus. Gezien de vluchteling sinds zijn arrestatie in voorhechtenis zit, zal het uiteindelijk niet meer lang duren vooraleer hij op vrije voeten is.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.