Celstraf met uitstel voor onthaalmoeder die kinderen sloeg en zelfs beet

De procureur tilde zwaar aan de minimaliserende houding van de beklaagde.© Afr
De procureur tilde zwaar aan de minimaliserende houding van de beklaagde.© Afr
Redactie KW

Een 56-jarige onthaalmoeder uit Torhout heeft in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor mensonterende behandeling van en opzettelijke slagen aan zes baby’s en peuters in haar crèche ’t Paddestoeltje in de Koolskampstraat in Lichtervelde.

Eind februari 2018 stapte een ex-medewerkster van ’t Paddestoeltje naar de politie. Ze verklaarde hoe zaakvoerster Chantal V. (56) uit Torhout de kinderen in de crèche mishandelde. Ze toonde daarbij een filmpje waarin te zien was hoe V. een kind volpropte met eten en zijn hoofdje ruw naar achteren duwde. V. werd opgepakt maar de onderzoeksrechter liet haar vrij onder voorwaarden. Sindsdien liet ze de uitbating van haar crèche aan anderen over.

Volgens de advocaten van de ouders ontbeerde V. de baby’s en peuters medicatie, zette ze henbuiten in de regen of kou, voedde ze hen onder dwang en gaf ze ook pedagogische tikken op de handen. Ze beet zelfs een tweejarig jongetje in de arm omdat het het hetzelfde deed bij andere kinderen.

Geen schuldinzicht

“Dit dossier tart elke verbeelding”, stelde meester Kristof De Baecke. Ex-medewerkers verklaarden dat V. de babyfoons over de middag uitzette en niemand mocht gaan kijken als de kindjes huilden.

Advocaat Koen Van Zandweghe hekelde ook de gebrekkige hygiëne en veiligheid in de crèche. “Kinderen liepen er rond met een veel te volle pamper en kregen frikandellen met mayonaise te eten terwijl de deurtjes in de crèche vaak open stonden.” Procureur Fauve Nowé tilde zwaar aan de minimaliserende houding van V. “Ze heeft geen schuldinzicht”, stelde ze.

De verdediging drong toch aan op de vrijspraak. “Haar aanpak was misschien pedagogisch onverantwoord, maar daarom niet strafbaar”, stelde advocaat Patrick Daenens. “Geen enkel kind liep verwondingen op. Veel zaken worden hier zwaar opgeblazen. Mijn cliënte werd aan de schandpaal genageld op sociale media en is meer dan genoeg gestraft.”

Hulpeloos

De rechtbank zag dit anders en achtte de slagen ten aanzien van twee kinderen en de onterende behandeling ten aanzien van vier kinderen bewezen. “De beklaagde heeft peutertjes geslagen en hen op zeer brute en ongepaste wijze behandeld. Deze kindjes zijn echter heel kwetsbaar en hulpeloos en dienen met de beste zorg omringd te worden. Ze offerde de veiligheid van kleine kinderen op om meer geld te kunnen verdienen.”

De rechter hield wel rekening met het gunstig strafregister van V. en het feit dat ze haar voorwaarden steeds heeft nageleefd. Aan de burgerlijke partijen kende de rechter in totaal ruim 3.000 euro schadevergoeding toe. In mei werd de vergunning van V. ingetrokken door Kind & Gezin en ’t Paddestoeltje wordt begin juli overgenomen. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.