Celstraf met uitstel voor duo dat 61 kelders openbrak in De Panne

© Getty Images
Redactie KW

Twee mannen uit Noord-Frankrijk kregen van de strafrechter in Veurne elk twee jaar cel met uitstel onder voorwaarden na een grootschalige serie van kelderinbraken in De Panne. Ze pleegden in maart liefst 61 feiten maar konden maar in zeven gevallen buit maken.

Het duo, bestaande uit de 29-jarige Mohamed A. en de 18-jarige Ihab S., sloeg op zowel 7 als 21 maart toe in De Panne. Ze doorzochten de kelderruimtes van appartementsgebouwen in de Zeelaan, Visserslaan, Kapellelaan en Duinkerkelaan.

In totaal pleegden ze 61 feiten, maar slechts in zeven gevallen konden ze ook buit maken. In de 54 andere gevallen raakten ze ofwel binnen maar konden ze niet stelen ofwel raakten ze niet binnen.

De buit bedroeg naast 3.500 euro cash ook wat alcoholische dranken, twee dure merkfietsen van Ridley, fietsbatterijen, laders en een kruimeldief en Mac Book. Na de laatste feiten liepen ze tegen de lamp toen ze ’s avonds in Adinkerke de DK-bus naar Frankrijk nemen. Een getuige belde de politie omdat hij het vreemd vond dat het duo twee dure fietsen zonder de wielen bij had. Beiden riskeren nu twee jaar cel.

Hun advocaten ontkenden de feiten niet en vroegen een celstraf met uitstel. “Dan zullen ze terugkeren naar Frankrijk waar ze wonen en zullen ze zich hier niet meer vertonen”, klonk het. De rechter ging daar op in en gaf hen de celstraf met uitstel onder voorwaarden. Omdat de buit bijna volledig teruggeven werd, waren er maar twee burgerlijke partijen. Een man krijgt 200 euro voor schade aan de kelderdeur, een tweede man vroeg en kreeg een symbolische euro. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.