Celstraf met uitstel en vijf maanden rijverbod voor bestuurder die fatale aanrijding Ingrid (61) veroorzaakte, nabestaanden geven jonge dader knuffel na zitting

Ingrid Van Gierdeghom stierf op de oprit van haar zoon. © Archief MM
Redactie KW

Een 24-jarige man uit Hooglede heeft voor de Brugse politierechtbank drie maanden celstraf met uitstel en vijf maanden rijverbod gekregen voor het dramatische ongeval waarbij Ingrid Van Gierdeghom in Varsenare om het leven kwam. De wagen van de 61-jarige vrouw werd aangereden voor de woning van haar zoon. Tijdens de zitting las beklaagde I.C. een brief voor waarin hij zijn spijt uitdrukte en excuses aanbod. Opmerkelijk: na het proces gaven de moeder en zussen van Ingrid de geëmotioneerde jongeman een knuffel.

Op 1 april vorig jaar was Ingrid Van Gierdeghom (61) omstreeks negen uur ’s ochtends met haar wagen op weg naar haar zoon in de Gistelsteenweg in Varsenare. Net voor ze de oprit van zijn woning wou oprijden werd ze achteraan aangereden door de wagen van de 24-jarige I.C. uit Hooglede. Die had haar manoeuvre te laat opgemerkt. De klap was zo hevig dat de wagen van Inrid op het andere rijvak werd geslingerd, waar ze frontaal gegrepen werd door een tegenligger. De vrouw had geen schijn van kans en overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat I.C. op het moment van het ongeval naar zijn dashboard aan het kijken was. Hierdoor had hij niet gemerkt dat Ingrid Van Gierdeghom stilstond. Op het proces voor de Brugse politierechtbank vroeg de procureur vrijdag een jaar rijverbod, maar de rechter hield het op vijf maanden rijverbod. I.C. moet ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen, evenals medische en psychologische proeven ondergaan. Daarnaast kreeg hij ook nog drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 800 euro opgelegd.

Brief

De Hoogledenaar, die op het moment van de feiten nog in Jabbeke woonde, las tijdens het proces een brief voor waarin hij zijn spijt uitdrukte en zijn verontschuldigingen aanbood. De zoon, partner, moeder, twee zussen en een nichtje van Ingrid Van Gierdeghom stelden zich burgerlijke partij in de zaak en kregen van de rechtbank een voorlopige schadevergoeding toegekend. Een deskundige zal nu de precieze schade begroten.

Gekraakt

Na de zitting barstte I.C. buiten in tranen uit. De moeder en zussen van Ingrid gaven hem daarop een knuffel en schonken hem vergiffenis. “Een louterend moment”, zegt meester Vandenbogaerde. “Mijn cliënt heeft zich tot aan de zitting altijd sterk gehouden, maar uiteindelijk is hij gekraakt. Dat enkele van de nabestaanden hem omhelsden deed enorm veel deugd. Hij is geen roekeloze bestuurder en heeft dit nooit gewild.”

Naast de moeder en de zussen van Ingrid Van Gierdeghom stelden ook haar zoon, partner en nichtje zich burgerlijke partij in de zaak. Dat is ook het geval voor de tegenligger, een man in een rolstoel die met zijn beide kleinkinderen op de achterbank onderweg was. De rechtbank kende voorlopige schadevergoedingen toe. Een deskundige zal nu de precieze sommen begroten. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.