Celstraf gevraagd voor man die zwakbegaafde stiefdochter misbruikte

Een man uit De Panne riskeert 37 maanden celstraf voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van zijn stiefdochter, een meerderjarige vrouw met een verstandelijke beperking. De beklaagde gaf seks met de vrouw toe, maar ging evenwel voor de vrijspraak. “Seksuele handelingen stellen met je stiefdochter is moreel verwerpelijk, maar niet strafbaar als je weet dat alles met instemming gebeurde”, klonk het pleidooi van de advocaat van de beklaagde. Maar het openbaar ministerie zag het anders.

De procureur vroeg ook een verbod om nog te werken met mensen met een mentale beperking.© Getty Images
De procureur vroeg ook een verbod om nog te werken met mensen met een mentale beperking.© Getty Images

Volgens de procureur maakte R.C. uit De Panne misbruik van zijn stiefdochter, gezien ze zwakbegaafd is en ze niet over het juiste oordelingsvermogen beschikt om die seksuele handelingen te weigeren. Gezien er ook sprake was van penetratie, werd hij vervolgd voor verkrachting bovenop aanranding van de eerbaarheid.

Tijdens een verklaring gaf de vrouw al aan dat de feiten sinds 2012 plaatsvonden, wat overigens werd betwist door de verdediging. Die sprak dat de seksuele handelingen pas begonnen zo’n twee jaar geleden.

‘Toestemming’

“Mijn cliënt werd meermaals geopereerd aan de rug en kreeg zware pijnstillers toegediend. Hij kreeg echter ook te kampen met seksuele stoornissen waardoor hij geen erecties meer kon krijgen. Daardoor kreeg hij erectiepillen voorgeschreven van de huisdokter. In combinatie met antidepressiva en alcoholgebruik is hij al zijn remmingen verloren. Uiteraard is seks met je stiefdochter moreel verwerpelijk, maar daarvoor niet strafbaar”, pleitte zijn advocaat.

“Want het is niet omdat die vrouw zwakbegaafd is, dat ze niet in staat is om neen te zeggen. Mijn cliënt heeft altijd verklaard dat hij stopte op het moment dat zijn stiefdochter het genoeg vond. Als er seksuele handelingen waren, was dat altijd met haar toestemming”, ging de raadsman verder.

‘Grote fout gemaakt’

Zijn cliënt, tot aan zijn arrestatie in oktober zelf nog ploegbaas bij een beschutte werkplaats, zit nog steeds in voorhechtenis. “Ook mijn cliënt is overigens beperkt op intellectueel vlak.”

De advocaat ging dus voor de vrijspraak, al kwam de beklaagde wel met een schuldbekentenis. “Ik heb hoe dan ook een grote fout gemaakt en heb hier enorm veel spijt van”, klonk het nog.

Het openbaar ministerie vroeg bovenop de 37 maanden cel ook nog een verbod om te werken met mensen met een mentale beperking. De advocate van de burgerlijke partij vroeg 5.000 euro schadevergoeding.

Vonnis 9 februari. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.