https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Caféruzie op Brugse Eiermarkt ontaardt in brutale afranseling: man met glas in gezicht bewerkt, maat ei zo na gewurgd

© Keith Allison
Redactie KW

Een Pool en een Brit riskeren in de Brugse rechtbank elk achttien maanden effectieve celstraf omdat ze in de Kuipersstraat twee Bruggelingen zwaar toetakelden na een banale caféruzie op de Eiermarkt. Een van de slachtoffers kreeg een glas in het gezicht, de andere werd ei zo na gewurgd.

Op 12 oktober 2018 zakten twee bevriende koppels na een restaurantbezoek af naar Bar des Amis op de Eiermarkt in Brugge. De Bruggelingen werden er geconfronteerd met enkele Britten en een Pool, die in het land waren voor een job in de Zeebrugse haven. De dronken mannen hadden veel aandacht voor de Brugse vrouwen en toen een van de dames naar het toilet ging zou Marek C., een 47-jarige Pool, haar achterna zijn gegaan.

“Hij probeerde een toiletdeur in te beuken om bij haar te raken”, pleitte Kris Vincke, de advocaat van de Bruggelingen. “Toen mijn cliënten hem hierop aanspraken noemde hij hen racisten.”

Bijna oog kwijt

De sfeer sloeg om waarop de koppels besloten het café te verlaten. In de nabije Kuipersstraat stonden ze nog wat na te praten toen ze de Pool en zijn Britse maten op hen af zagen komen. “De Pool had een glas in de handen en sloeg dit stuk in het gezicht van één van mijn cliënten”, ging Vincke verder. “Mijn cliënt hield daar een groot litteken aan over. Maar evengoed kon hij een oog zijn kwijtgespeeld.”

Volgens meester Vincke kwam Nicky W., een 34-jarige Brit uit het gezelschap, als een wildeman op de andere Bruggeling afgestormd en nam hem in een verstikkende wurggreep. “I will kill your husband”, siste hij naar de dames. “Het was blinde woede. Mijn cliënt kon zich ternauwernood losrukken en vertoonde puntbloedingen in het gezicht wat erop wijst dat hij net niet stikte. Dit was volgens mij een poging tot doodslag”, besloot Vincke.

De Pool en de Brit beweerden dat ze werden uitgelokt. “Uit de camerabeelden kan je afleiden dat een van de Bruggelingen na zijn vertrek uit het café op zijn stappen terugkeerde om als eerste een vuistslag uit te delen”, pleitte de advocaat van de Pool. “Maar zijn reactie was uiteraard buiten proportie.” Volgens meester Vincke is er geen enkel bewijs dat de Bruggeling als eerste uithaalde. De uitspraak volgt op 9 november.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.