Café-idee voor cannabisplantage: tot 18 maanden cel en 4.000 euro boete

Drie Izegemnaars zijn door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 18 maanden en boetes tot 4.000 euro voor hun betrokkenheid bij een cannabisplantage met 38 plantjes in een garagebox in de Sint-Crispijnstraat. Het idee ontsproot op café.

© BELGA
© BELGA

Op 4 juni 2020 viel de politie binnen bij Gianni D. (54) en zijn partner Mieke V. D. kon in een garagebox achter de woning worden opgepakt. Daar was hij samen met zijn partner en Jan J. (55) uit Izegem enkele maanden voordien een cannabisplantage gestart.

“Ik liet me op café door J. overtuigen en overhaalde nadien mijn partner om mee te doen”, aldus D. Zelf was hij geen drugsgebruiker maar de plantage leek hem dé oplossing om na een faillissement zo’n 120.000 euroschulden snel weg te werken. Ze mikten op 3,8 kilogram cannabis per oogst maar zover kwam het nooit.

Door eerdere veroordelingen kon Gianni D. niet meer op een voorwaardelijke straf rekenen. Hij kreeg dan ook 15 maanden effectieve celstraf en 4.000 euro boete. Mieke V. was aanvankelijk geen voorstander van het idee voor de plantage maar wist er wel vanaf en gaf uiteindelijk haar toestemming. Ze was er ook bij toen ze in Nederland de plantjes gingen halen. Zij kreeg een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een boete van 1.600 euro.

Jan J. dacht een deel van de cannabis als pijnstillend middel voor zijn rugklachten te kunnen gebruiken. Hij liep in 2008 al eens een veroordeling op voor betrokkenheid bij een cannabisplantage in de Antwerpse regio. Uiteindelijk kreeg hij met 18 maanden effectieve celstraf en 4.000 euro boete nog de zwaarste straf.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.