Brusselaars ontfutselen 22.000 euro van West-Vlaamse bedrijven

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Ze werden vervolgd voor de diefstal van facturen, het vervalsen van rekeningnummers en het witwassen van geld. Het leek wel phishing op oude wijze. Twee Brusselaars deden gestolen en aangepaste facturen weer op de post en rijfden zo 22.000 euro binnen van West-Vlaamse bedrijven. De Veurnse rechtbank sprak een van de beklaagden, een Kameroener (35) uit Brussel, echter volledig vrij. De andere, een Congolees (45) uit Brussel, werd enkel voor witwassen veroordeeld. Hij krijgt tien maanden celstraf, maar moet wel in de buidel tasten.

Het onderzoek begon toen de firma AD Megatech uit Komen, constructeur van ramen en deuren, aangifte deed. Al van minstens zes klanten bleven betalingen uit, ondanks het feit dat die allemaal bij hoog en laag beweerden dat de facturen voldaan waren. Afnemers van de ramen en deuren zijn afkomstig uit Lo-Reninge, Kortemark, Kortrijk, Veurne, Heuvelland en Koekelare. Niemand wist wat er fout gelopen was in de betalingen, tot plots de rekeningnummers op de facturen vervalst bleken te zijn. Het was het parket van Veurne die het onderzoek leidde.

Geld versluisd

Onderzoek naar de bankrekeningen bracht de politie op het spoor van een Congolees (45) en Kameroener (35) uit het Brusselse. Het geld was al aan het buitenland overgemaakt. Beiden werden verhoord, maar ontkenden hun betrokkenheid. Op het proces kwamen ze ook niet opdagen.

“Tijdens het verhoor verklaarden ze dat ze hun bankkaarten plots kwijt waren, maar er nooit aangifte van deden. Volgens hen werden hun rekeningen misbruikt. Maar aan die uitleg is geen geloof te hechten. Onderzoek naar hun bankactiviteit wijst erop dat ze telkens nieuwe rekeningen openen, verrichtingen doen en rekeningen sluiten. Daar is iets niets plus aan. Ze waren minstens geldezels”, sprak de procureur op het proces.

Vrijspraken

Er werd een jaar cel gevorderd en 4.000 euro boete voor beiden. Twee firma’s eisten hun geld terug, samen een ruime 9.000 euro schadevergoeding. Bij het verstekvonnis – de twee kwamen niet opdagen – sprak de rechtbank de Kameroener volledig vrij. Er zou genoeg twijfel bestaan omtrent zijn betrokkenheid bij het hele verhaal. De Congolees werd vrijgesproken voor de diefstal van de facturen en de oplichting door de rekeningnummers te veranderen. Het is niet zeker of hij daar zelf voor instond. Wel kreeg hij 10 maanden cel en 600 euro boete voor witwassen.

De rechter vond namelijk genoeg bewijzen dat hij minstens optrad als geldezel, waarbij hij zijn rekening ter beschikking stelde van een criminele bende. Hoe dan ook moet hij naast de straf ook een ruime 9.000 euro aan schadevergoedingen betalen. Wie die bende zou zijn, is niet bekend. Want zo ver reikte het onderzoek niet. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier