Brugse speurders leggen Nigeriaans prostitutienetwerk bloot dat meisjes met voodoo onder de duim hield

Redactie KW

Een 31-jarige Nigeriaanse vrouw heeft in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf en een geldboete van 48.000 euro gekregen als leidster van een bende die in België piepjonge meisjes in de prostitutie dwong en onder de duim hield met weerzinwekkende voodoorituelen. Haar rechterhand kreeg zeven jaar cel. De meisjes werden ingezet in onder meer Antwerpen, Brugge, Knokke-Heist, Oostende, Blankenberge, De Haan, Gent, Kortrijk en Rumbeke.

Het waren agenten van de Brugse politie die de bende in september 2018 op het spoor kwamen na onderzoek van verdachte profielen van Afrikaanse meisjes op de prostitutiewebsite Redlights. Het onderzoek voerde de speurders naar een pand in de Golfstraat in Antwerpen waar bendeleidster Mariama K. (31) en handlangster Chidinma B. (27) in februari vorig jaar werden opgepakt.

K. runde samen met haar rechterhand Magret D. (32) een organisatie die Nigeriaanse meisjes naar België smokkelde om ze hier in de prostitutie te dwingen, onder meer aan de kust.

Machete

Volgens het parket werden de meisjes met weerzinwekkende voodoorituelen onder de duim gehouden. “Mijn cliënte werd voor haar vertrek naar België bij een priester gebracht”, pleitte advocaat Simon Bekaert. “Die knipte haar lichaamshaar, teen- en vingernagels af en plaatste die samen met haar ondergoed in een voodooschrijn.”

Onder bedreiging van een machete moest het meisje beloven om haar mond te houden tegen de politie en de 50.000 euro voor haar overtocht naar België terug te betalen. “Zoniet zou ze pijnen lijden over heel haar lichaam en zou het huis van haar vader in brand worden gestoken. Ze was toen nog maar achttien jaar”, besloot meester Bekaert.

De meisjes werden in ons land met zogenaamde “black taxi’s” naar klanten gevoerd waar zij geen zeggenschap hadden over de aard van de seksuele handelingen of het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Ze moesten de helft van hun inkomsten afgeven, de rest werd achtergehouden om hun schuld af te betalen.

Spin in het web

Mariama K. betwistte dat ze met een ijzeren hand over de meisjes regeerde. “Ik zag ze als vriendinnen en heb nooit iemand gedwongen of geslagen”, snikte ze tijdens het proces. Maar de rechter hechtte daar geen geloof aan. “Zij was duidelijk de spin in het web. Als onbetwiste leider stond ze in voor de advertenties, regelde ze de overtocht vanuit Nigeria en zette ze de meisjes onder druk.”

Margret D. kreeg voor haar aandeel in de uitbuitingspraktijken zeven jaar cel en een boete van 32.000 euro. De rechter ontnam K. en D. ook voor tien jaar hun rechten en verklaarde 162.000 euro winsten verbeurd. Chidinma B. kreeg vijf jaar cel, een boete van 16.000 euro en tien jaar ontzetting uit de rechten. Elf andere beklaagden kregen tot 40 maanden effectieve celstraf voor het rondvoeren van de meisjes en witwaspraktijken. Twee slachtoffers kregen respectievelijk 26.000 en 12.000 euro schadevergoeding toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier