Brugse hooligans minimaliseren aandeel in vechtpartij tegen Napoli-supporters

© Getty Images/Tetra images RF
© Getty Images/Tetra images RF
Redactie KW

Zes hooligans, die eerder veroordeeld werden voor een vechtpartij op de Eiermarkt na een Europese match van Club Brugge tegen Napels, gaan in beroep voor de opschorting of vrijspraak. Ze stellen dat ze die bewuste dag niet hebben meegevochten of slechts aan de zijlijn stonden. De procureur-generaal vorderde evenwel zwaardere straffen tot drie jaar.

In februari 2019 werden 16 van 17 hooligans veroordeeld door de Brugse rechtbank voor hun aandeel in een aanval op enkele Italiaanse Napels-supporters in 2015 op de Eiermarkt. De match in het Jan Breydelstadion was er eentje zonder publiek. Na de aanslagen in Parijs, had toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) van Brugge bevolen de wedstrijd te spelen met gesloten deuren.

Zo’n 25 Club-supporters volgden de wedstrijd tegen Napels daarom vanuit een café in Sint-Andries. Na affluiten waren ze in de wagen gesprongen en reden naar het Brugse stadscentrum. Ze parkeerden aan het Beursplein en stapten in stoet naar de Eiermarkt, met kappen en maskers op. “Het was een duidelijk georganiseerde raid in commandostijl”, meende procureur-generaal Peter De Smet.

“De volledige Eiermarkt werd door de hooligans afgesloten. Niemand mocht er nog door.” Volgens het Openbaar Ministerie zorgden de hooligans er met hun enorme aanwezigheid voor dat de slachtoffers onmogelijk konden vluchten. Onder andere Jelle Borkelmans, de zoon van voormalige assistent-bondscoach Vital, kreeg twee jaar celstraf en vijf jaar stadionverbod.

Georganiseerd gebeuren

Ook hooligans die geen slagen zouden hebben uitgedeeld, werden veroordeeld tot celstraffen, stadionverboden of werkstraffen. Een van de zeventien beklaagden werd vrijgesproken, de 16 anderen veroordeeld. Uiteindelijk gingen zes van hen -niet Jelle Borkelmans – in beroep aan tegen die straffen. Ze vragen opschorting van straf of de vrijspraak, aangezien ze volgens hun verhaal niet deelgenomen hebben aan het gevecht.

Maar volgens de procureur-generaal is er sprake van een georganiseerd gebeuren, en moeten de hooligans daar ook naar gestraft worden. “Het is duidelijk dat er een plan was. Anders zouden sommige beklaagden die hier zitten en niet van de Kempen of het Oost-Vlaamse Nazareth naar Brugge zijn afgezakt om de match op televisie te volgen in een café in Sint-Andries. Bijna in colonne stapten ze richting de markt om enkele Italianen goed de les te spellen. Ze spraken duidelijk af wie sloeg en wie de markt in de gaten hield. Ze zorgden ervoor dat niemand nog het plein kon verlaten. Na de aanval floot iemand op een fluitje en hops, weg waren ze.”

Volgens procureur-generaal De Smet opereerden de hooligans in bende. “Niet enkel diegenen die sloegen, ook zij die niet sloegen hadden maar één doel: die mannen een kopje kleiner maken.” Daarom eiste hij zwaardere celstraffen, tussen één en drie jaar effectief. De advocaten van de hooligans zijn het daar niet mee eens. Volgens hen is er geen sprake van een plan, en moet iedereen individueel gestraft worden.

Opschorting of vrijspraak

“Bij niemand is er bewijs dat ze hebben geslagen. Dat beweert zelfs niemand. Ze stonden verderop, en waren ook verbaasd van wat er zich afspeelde. Er was niet op voorhand afgesproken om te gaan knokken. Zij dronken rustig een pintje op café tijdens de voetbalmatch, en gingen na de wedstrijd eens kijken op de markt. Dat ze trouwens de toegangswegen afsloten, klopt niet. Op de beelden is te zien dat mensen langs verschillende wegen nog weg konden.”

De advocaten vroegen ofwel de opschorting of vrijspraak voor hun cliënten. Op 3 maart wordt de zaak verder gepleit. Dan worden op vraag van de advocaten ook de camerabeelden getoond die moeten bewijzen dat hun cliënten niet deelnamen aan de raid of zelfs niet aanwezig waren bij de schermutselingen.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier