Brugse hooligans minimaliseren aandeel in vechtpartij tegen Napoli-supporters

Redactie KW

Zes hooligans, die eerder veroordeeld werden voor een vechtpartij op de Eiermarkt na een Europese match van Club Brugge tegen Napels, gaan in beroep voor de opschorting of vrijspraak. Ze stellen dat ze die bewuste dag niet hebben meegevochten of slechts aan de zijlijn stonden. De procureur-generaal vorderde evenwel zwaardere straffen tot drie jaar.

In februari 2019 werden 16 van 17 hooligans veroordeeld door de Brugse rechtbank voor hun aandeel in een aanval op enkele Italiaanse Napels-supporters in 2015 op de Eiermarkt. De match in het Jan Breydelstadion was er eentje zonder publiek.

Na de aanslagen in Parijs, had toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) van Brugge bevolen de wedstrijd te spelen met gesloten deuren. Zo’n 25 Club-supporters volgden de wedstrijd tegen Napels daarom vanuit een café in Sint-Andries. Na affluiten waren ze in de wagen gesprongen en reden naar het Brugse stadscentrum. Ze parkeerden aan het Beursplein en stapten in stoet naar de Eiermarkt, met kappen en maskers op.

Commandostijl

“Het was een duidelijk georganiseerde raid in commandostijl”, meende procureur-generaal Peter De Smet. “De volledige Eiermarkt werd door de hooligans afgesloten. Niemand mocht er nog door.” Volgens het Openbaar Ministerie zorgden de hooligans er met hun enorme aanwezigheid voor dat de slachtoffers onmogelijk konden vluchten. Onder andere Jelle Borkelmans, de zoon van voormalige assistent-bondscoach Vital, kreeg twee jaar celstraf en vijf jaar stadionverbod. Ook hooligans die geen slagen zouden hebben uitgedeeld, werden veroordeeld tot celstraffen, stadionverboden of werkstraffen.

Een van de zeventien beklaagden werd vrijgesproken, de 16 anderen veroordeeld. Uiteindelijk gingen zes van heb -niet Jelle Borkelmans – in beroep aan tegen die straffen. Ze vragen de vrijspraak, aangezien ze volgens hun verhaal niet deelgenomen hebben aan het gevecht.

In colonne

Maar volgens de procureur-generaal is er sprake van een georganiseerd gebeuren, en moeten de hooligans daar ook naar gestraft worden. “Het is duidelijk dat er een plan was. Anders zouden sommige beklaagden die hier zitten en niet van de Kempen of het Oost-Vlaamse Nazareth naar Brugge zijn afgezakt om de match op televisie te volgen in een café in Sint-Andries. Bijna in colonne stapten ze richting de markt om enkele Italianen goed de les te spellen. Ze spraken duidelijk af wie sloeg en wie de markt in de gaten hield. Ze zorgden ervoor dat niemand nog het plein kon verlaten. Na de aanval floot iemand op een fluitje en hops, weg waren ze.”

Volgens procureur-generaal De Smet opereerden de hooligans in bende. “Niet enkel diegenen die sloegen, ook zij die niet sloegen hadden maar één doel: die mannen een kopje kleiner maken.” Daarom eiste hij zwaardere celstraffen, tussen één en drie jaar effectief.

Vrijspraak

De advocaten van de hooligans zijn het daar niet mee eens. Ze vragen allen de vrijspraak en verwijzen naar de camerabeelden die ze met het hof hebben bekeken. Alle advocaten menen dat hun cliënt ofwel niet te zien is op de beelden of weglopen van het incident. Volgens hen is er ook geen sprake van een plan, en moet iedereen individueel gestraft worden.

“Bij niemand is er bewijs dat ze hebben geslagen. Dat beweert zelfs niemand. Ze stonden verderop, en waren ook verbaasd van wat er zich afspeelde. Er was niet op voorhand afgesproken om te gaan knokken. Zij dronken rustig een pintje op café tijdens de voetbalmatch, en gingen na de wedstrijd eens kijken op de markt. Dat ze trouwens de toegangswegen afsloten, klopt niet. Op de beelden is te zien dat mensen langs verschillende wegen nog weg konden.”

Ook Bjorn F. vraagt daarvoor de vrijspraak. De procureur-generaal verwees naar een artikel in een bekend weekblad. “Bjorn gaat naar het voetbal om te vechten”, luidde de titel. “Helemaal achterhaald”, wuifde zijn advocaat dat argument weg. “Is dat nu het ultieme bewijs dat mijn cliënt heeft deelgenomen aan de gevechten?”

Wel geeft hij toe dat hij Club-manager Vincent Manaert een duw heeft gegeven op 6 november 2015 en op 14 juni 2015 een duw of een slag heeft gegeven aan vier andere supporters. Daarvoor vraagt hij een werkstraf. Uitspraak op 9 juni.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier