Bruggeling die ‘enkel zijn goed hart liet spreken’ krijgt 30 maanden cel voor mensensmokkel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 41-jarige Bruggeling is in beroep veroordeeld tot 30 maanden effectief voor mensensmokkel. Hij probeerde een vrouw en haar zevenjarig dochtertje naar Engeland te smokkelen.

Op 20 september 2016 stopte Bjorn L. op een parking in Oostkamp een Albanese vrouw en haar dochtertje in een verborgen ruimte boven de slaapcabine van een vrachtwagen. De Waalse trucker Pierre B. (54) maakte via de kanaaltunnel de overtocht naar Groot-Brittannië, maar daar werden de verstekelingen ontdekt. B. kreeg daarvoor in Engeland 27 maanden cel, zijn vrachtwagen werd verbeurd verklaard en keerde na zijn vrijlating halfweg 2017 naar België terug.

Om te helpen

Opdrachtgever Bjorn L. kreeg in België 30 maanden cel waarvan de helft met uitstel. Maar hij handelde naar eigen zeggen uit medelijden. “Mijn cliënt doet zaken in tweedehandse mobilhomes in Groot-Brittannië”, pleitte advocaat Luc Arnou. “Daar vroeg een Albanese man hem om zijn vrouw en 7-jarige kind over te brengen. Hij heeft zelf een kindje van acht jaar oud. Dus liet hij zijn hart spreken. Geld heeft hij daarvoor niet gekregen. Hij deed het enkel om te helpen”, aldus Arnou die de vrijspraak pleitte. Maar dat geloofde de procureur-generaal niet, die in plaats van 30 maanden waarvan de helft met uitstel, vier jaar vorderde.

Amper rondkomen

Bjorn L. is immers geen onbekende voor het gerecht. Hij liep al 50 veroordelingen op, de meeste verkeersinbreuken. “Maar het is ongeloofwaardig dat hij voor deze feiten geen geld vroeg. Hij zegt zelf dat hij amper kan rondkomen met zijn inkomen en dan zou hij de taxi die moeder en dochter naar Oostkamp voerden, nog zelf betaald hebben!? En dat terwijl hij het vuile werk liet opknappen door een chauffeur die voor hem werkte. Bovendien ging hij aan de uitbater van het tankstation waar de twee aan boord klommen, vragen of er camerabeelden waren.”

De smalle ruimte boven de bestuurscabine waarin de twee verborgen lagen, was volgens de procureur-generaal ook levensgevaarlijk. “Het had letterlijk hun doodskist kunnen worden.” Het hof volgde die stelling en sprak opnieuw 30 maanden cel uit, maar deze keer volledig effectief. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.