Broers uit Harelbeke en Kortrijk moeten niet meer terug naar de cel voor aandeel in cannabisplantages

© Iriana Shiyan
Redactie KW

Twee broers uit Bavikhove (Harelbeke) en Kortrijk die dachten in cannabisplantages en de voorgespiegelde winst van 60.000 euro een oplossing voor de financiële problemen van hun bedrijfje te hebben gevonden, moeten niet meer terug naar de cel.

De rechter vond de tijd die ze al in voorhechtenis zaten voldoende als effectieve celstraf. De spilfiguren kregen tot 40 maanden celstraf en boetes tot 24.000 euro. In totaal is zo’n 175.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard.

Spilfiguren in de kweek van cannabis in loodsen in de Vierkeerstraat in Bavikhove en de Stasegemsesteenweg in Kortrijk bleken broers Frederique (45) en Dominic B. (39) na het maandenlange onderzoek niet. Ze lieten zich door kennis Geert S. (59) overhalen om elk een huurcontract voor de loodsen te ondertekenen.

Dat er louche zaken zouden gebeuren, dat wisten ze ook wel toen er hen een winst van 60.000 euro voorgespiegeld werd. “Gegarandeerd bij drie geslaagde kweken”, zo klonk het. “Ik had een sleutel voor de brievenbus en moest enkel zorgen voor de betaling van de huur en de elektriciteit”, aldus Dominic.

Bedrijf redden

Met de kweek zelf lieten de broers zich niet in. Ze verbleven wel ruim 6 maanden in de cel en zijn op vandaag de enige van de zes veroordeelden die al op vrije voeten zijn. “Ik wilde geld om ons bedrijf in ventilatiesystemen en rookgasafvoer te redden”, aldus Dominic.

De broers raakten in de geldproblemen toen een opdrachtgever naliet hen voor uitgevoerde werken op tijd te betalen. De rechter gaf Frederique 20 maanden cel, Dominic komt er met 15 maanden vanaf. Omdat ze al meer dan 6 maanden in voorhechtenis zaten, zullen ze niet meer naar de cel moeten terugkeren. Er komen wel boetes van 12.000 tot 16.000 euro bij en er is 35.000 euro verbeurd verklaard.

Voor de kweek zelf zorgden twee Hongaren, onder leiding van Geert S. en Carl V.M. (57) uit Moen (Zwevegem). S. zorgde voor het transport, V.M. voor de contacten met de Nederlanders die de touwtjes in handen hadden.

Zware straffen

De rechter bedacht Geert S. met een celstraf van 40 maanden en een boete van 24.000 euro, elk voor de helft effectief, en een verbeurdverklaring van 50.000 euro. Carl V.M. kreeg met 40 maanden celstraf, 24.000 euro boete en 50.000 euro verbeurdverklaring de zwaarste straf.

De plantages hielden zo’n jaar stand maar eind juni 2021 konden zowel in Bavikhove als in Kortrijk twee cannabisplantages met in totaal zo’n 2.000 plantjes opgerold worden. Daarnaast kon ook 34 kilogram cannabis, ruim 30.000 euro cash geld, 7 voertuigen en enkele wapens in beslag genomen worden. Tijdens het verdere onderzoek konden ook in de Vlasbloemstraat in Ingelmunster en de Roeselarestraat in Wevelgem cannabisloodsen ontdekt worden.

De twee Hongaren die hielpen bij het onderhoud van de plantages kregen elk 30 maanden celstraf en een boete van 24.000 euro, elk de helft effectief. Voor hen is er 40.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier