Broer slachtoffer reageert op zwaardere straf voor duw die leven kostte aan Frederic Verhelst bij pop-upbar in Langemark

Arno Verhelst met een foto van zijn overleden broer Frederic: “Ik wil dat mijn broer spreekwoordelijk verder blijft leven.”© Thijs Pattyn
Arno Verhelst met een foto van zijn overleden broer Frederic: “Ik wil dat mijn broer spreekwoordelijk verder blijft leven.”© Thijs Pattyn
Redactie KW

Het hof van beroep heeft L. D. (25) veroordeeld tot twee jaar cel. Eerder had hij van de rechter in eerste aanleg een jaar cel gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen aan Langemarkenaar Frederic Verhelst (28). De man overleed na de sluitingsnacht van zomerbar Le Jardin in Langemark in het najaar van 2017.

Op 30 september 2017 wou Langemarkenaar Frederic Verhelst zijn intrek in zijn nieuwe woning vieren tijdens de laatste avond van pop-upbar Le Jardin in Langemark. Eerst vierde hij met een vriend, later kwam L.D. hen vergezellen.

Toen de bar om 2 uur sloot, ging het drietal huiswaarts. Maar op de parking ontstond een ruzie over de autosleutels. Volgens L.D. wou Frederic hem plots bij de keel grijpen.

Gevangenisstraf verdubbeld

“L.D. maakte daarbij enkel een afwerend gebaar en zette een stap achteruit”, pleitte zijn advocaat. In eerste aanleg werd hij toch veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Daartegen ging hij in beroep. Het hof van beroep oordeelde onlangs dat er wel degelijk een duw of een slag is geweest en veroordeelde L.D. tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar met uitstel.

Arno Verhelst (21), de broer van Frederic, reageert met gemengde gevoelens op het arrest.

“Ik vind de straf nog altijd vrij weinig door de ernst van de feiten, maar ik vind het positief dat hij een jaar extra kreeg. Het is straf dat die man nog altijd geen schuldinzicht heeft: hij ging zelf in beroep, maar krijgt nu een zwaardere straf.”

Muzieknummer voor overleden broer

“Ik kan het nu wel ergens een plaats geven, al wil ik dat mijn broer spreekwoordelijk verder blijft leven. Ik speel nu met het idee om een muzieknummer te schrijven voor hem.”

“Wat ik vooral onthoud na het incident is dat je van het leven moet genieten. Mijn broer ging na jaren van verbouwingswerken aan zijn huis eindelijk eens genieten van een welverdiend feestje, met de bekende fatale afloop. Ik heb die plek jarenlang gemeden, want ik wou er niet aan herinnerd worden. Het gaat nu beter en ik probeer positief in het leven te staan.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.