Bomenvriend Alain De Coessemaeker blijft vechten tegen gedwongen verkoop woning

© PDV
© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse bomenvriend Alain De Coessemaeker, die in een jarenlang juridisch dispuut met zijn buren verwikkeld zit omtrent hinderlijke bomen in zijn tuin, blijft strijden tegen de opgelegde verkoop van zijn woning om de dwangsommen en juridische kosten te betalen.

Een zitting ‘in verzoening’ bij de vrederechter bracht vrijdagochtend nog geen soelaas. Een van de twee schuldeisers, de linkerburen, kwam niet opdagen.

Meer dan een jaar nadat het arbeidshof een vonnis velde waarbij Alain De Coessemaeker zijn woning moet verkopen om zijn schulden ten aanzien van zijn buren te kunnen aflossen, woont Alain nog steeds in zijn woning, is die dus nog niet verkocht én duurt de juridische strijd verder.

Liefde voor de natuur

In een zitting ‘in verzoening’ voor de vrederechter vrijdagmorgen, waarbij Alain en zijn advocate een financiële overeenkomst wilden voorleggen, kwam een van de twee betrokken schuldeisers – de buren aan de linkerkant, niet opdagen.

Er is met andere woorden nog geen akkoord en er hangt Alain nog steeds een gedwongen verkoop van zijn woning boven het hoofd. Zijn grote liefde voor de natuur en vooral voor de bomen leverde Alain De Coessemaeker uit Assebroek bij Brugge dus al aardig wat problemen op.

In die mate zelfs dat hij na een jarenlang juridische gevecht met zijn buren omtrent hinder door grote bomen in zijn tuin vorig jaar tegen dwangsommen en juridische kosten van alles bij elkaar zo’n 800.000 euro aankeek.

Overhangende wilg

De hele kwestie begon met klachten van zijn buurvrouw over een overhangende wilg in de voortuin, waarna er ook klachten kwamen over hinderlijke bomen en struiken in de achtertuin. Laten sloten ook de buren aan de andere kant zich aan bij de klachten en de kwestie belandde voor de vrederechter, die al in 2012 oordeelde dat Alain de bomen moest kappen of verplanten of straffe van zware dwangsommen per dag dat het niet werd uitgevoerd.

Als ‘bomenvriend’ kon Alain het kappen van de bomen niet over zijn hart krijgen. Intussen bleven de dwangsommen lopen. Alain nam zich dan voor de hinderlijke bomen te verplanten, wat hij uiteindelijk ook deed, maar al die tijd blijven de dwangsommen maar aantikken.

Gigantische schuldenlast

Dat resulteerde dus in een gigantische schuldenlast ten aanzien van de buren; in die mate dat Alain door de arbeidsrechtbank en later in beroep ook verplicht werd zijn woning te verkopen om zijn schulden te kunnen afbetalen. De schuldenlast die nog zou overblijven na verkoop van de woning zou worden kwijtgescholden.

Maar dat ik met beide betrokken partijen een akkoord zou kunnen bereiken zou ik bij een hypotheekfonds een lening kunnen krijgen van zo’n 35.000 euro”, zegt Alain.

Grote teleurstelling

“En door mijn karige leefloon voor een groot stuk op te sparen heb ik ook al een en ander gespaard. Op die manier zou ik de juridische kosten en een deel van de vergoeding voor de hinder kunnen betalen aan de buren. Met de rechtse buren, of althans de erfgenamen ervan want de betrokkene is intussen overleden, heb ik een overeenkomst. Maar nog niet met de buren langs de andere kant.”

Groot was dan ook de teleurstelling bij Alain toen bleek dat de buren zelf noch hun advocaat kwamen opdagen voor de zitting in verzoening. “Die mensen vertellen rond en verklaren aan de pers dat ze mij niet willen ruïneren en dat het voor hen voldoende is als hun juridische kosten zijn terugbetaald, maar als er dan een oplossing binnen handbereik is weigeren ze mee te werken. Zeer frusterend!”, betreurt Alain.

Nieuwe zitting in februari

“De vredechter heeft nu alvast officieel akte genomen van het akkoord van een van de twee schuldeisers”, klinkt het bij zijn advocate Fauve Dancet. “Er is een nieuwe zitting bij de vrederechter gepland op 19 februari volgend jaar.”

“We zullen aan het ontwerp van akkoord nu nog toevoegen dat Alain zich engageert om zeker geen nieuwe hoogstammige bomen te planten in zijn tuin én dat hij minstens om de twee jaar een tuinman zal laten komen om erop toe te zien dat de tuin netjes blijft. Dus we hopen dat de andere buren alsnog tot een akkoord willen komen en kijker er dan naar uit hen, of hun raadsman, te zien op de zitting in februari volgend jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier