Boete voor landbouwer voor illegale verbrandingsinstallaties op hoeve in Langemark-Poelkapelle

© Getty Images
Redactie KW

Een 58-jarige landbouwer uit Langemark-Poelkapelle heeft van de rechter een boete van 16.000 euro gekregen voor het illegaal verbranden van afval. Op zijn hoeve vond de politie maar liefst vijf illegale verbrandingsinstallaties. In 2016 liep de landbouwer nog een veroordeling op voor het bezit van een collectie van maar liefst 4.000 granaten en obussen uit de Eerste Wereldoorlog. Een deel van de boete blijft nog voorwaardelijk.

Op 13 mei 2020 merkte een patrouille van de politiezone Arro Ieper in de buurt van de hoeve een rookpluim op. Een controle maakte duidelijk dat Geert C. (58) er illegaal afval aan het verbranden was. Op maar liefst vijf plaatsen konden zelfgemaakte verbrandingsinstallaties gevonden worden. Vaak niet meer dan een opengemaakte mazouttank met een afvoerpijp. Alles was niet te groot of te zwaar was, verdween in de tank. Restanten van ijzer, blikjes, batterijen… in de assen haalden het argument van de landbouwer dat hij enkel maar snoeiafval verbrandde onderuit.

Asociaal

“Dit is asociaal, gemakzuchtig, erg ongezond en zorgt voor buitensporige milieuschade. Aanmaningen worden niet opgevolgd of nageleefd”, klonk de openbare aanklager streng. Toch toonde de rechter zich nog relatief mild door een deel van de boete nog voorwaardelijk te houden. Dat al het afval ondertussen is opgeruimd, is een pluspunt.

Het was niet voor het eerst dat Geert Q. met het gerecht in aanraking kwam. Op zijn hoeve hield hij er destijds een grote collectie obussen, artilleriegranaten, geweren en pistolen op na. Een collectie geërfd en bijeen verzameld van grootvader op vader op zoon. Het leverde hem zelfs het bezoek van de ambassadeur van Nieuw-Zeeland op. Iedereen, tot de burgemeester toe, wist van de verzameling af.

DOVO

Toen enkele collectiestukken gestolen werden, deed Q. aangifte bij de politie. De agenten die op de hoeve kwamen, schrokken zich een ongeluk bij het zien van de duizenden explosieven. Ontmijningsdienst DOVO had de handen vol met de ontruiming en inbeslagname. “Goed om de hele Westhoek schoon te geven”, stelde de rechter in zijn vonnis toen hij Q. voor illegaal wapenbezit veroordeelde. Zijn volledige collectie werd verbeurd verklaard.

“Het bezorgde hem een depressie, zijn levenswerk was weg”, pleitte de advocaat van Q. “Bovendien kan hij niets weggooien, twee loodsen staan vol materiaal. Af en toe werd inderdaad iets verbrand . Iedereen uit de buurt weet ook dat ze bij Geert terecht kunnen als ze iets nodig hebben of iets kwijt willen.”

“Ah ja, natuurlijk, want het is er precies een containerpark, compleet met verbrandingsinstallaties, maar dan zonder de zuiverende filters”, schertste de openbare aanklager.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.