Bestuurder probeert agent aan te rijden na achtervolging: tot 2 jaar cel geëist

De politie zette de achtervolging in nadat het voertuig wegreed tijdens een nachtelijke controle tijdens de lockdown.© GF
De politie zette de achtervolging in nadat het voertuig wegreed tijdens een nachtelijke controle tijdens de lockdown.© GF
Redactie KW

Twee jongeren van 18 en 20 uit Komen-Waasten riskeren zware celstraffen na een wilde achtervolging van De Panne tot in Oostduinkerke, waarbij de bestuurder een politieman moedwillig uit de weg wilde maaien. Het voertuig bleek bovendien enkele uren eerder gestolen in Komen-Waasten, nota bene van een vriendin van de moeder van de bestuurder. Twee politie-inspecteurs van PZ Westkust vragen elk 2.500 euro morele schadevergoeding voor de ‘regelrechte aanslag’.

De politie merkte op live camerabeelden hoe er in de nacht van 26 op 27 oktober rond 3.20 uur een grijze Volkswagen Golf traag op de Markt van De Panne reed. Gezien de avondklok was dat een ongewone situatie, dus ging een patrouille kijken.

Bij het zien van die combi scheurde het voertuig weg. Er ontstond een achtervolging met snelheden tot 140 kilometer per uur. Meermaals werden rode lichten genegeerd en scheurde de Volkswagen Golf rakelings langs geparkeerde auto’s. Langs de Koksijdesteenweg in Oostduinkerke ging de wagen aan het slippen. De auto kwam in tegengestelde rijrichting te staan, neus aan neus met de achtervolgende combi.

Met getrokken wapen

Twee inspecteurs van PZ Westkust stapten uit met getrokken wapen om de inzittenden staande te houden. “ In plaats van uit te stappen, besloot de bestuurder het gaspedaal in te drukken . De wagen stevende recht op een van de politie-inspecteurs af. Hij kon ternauwernood uit de kant springen.”

“Zijn collega wou een aanrijding voorkomen en besloot te richten op de banden van het voertuig. Hij loste drie schoten. Pas later stopte het voertuig omdat het niet meer kon rijden”, sprak de procureur.

Aangetroffen vol slijk

Maar ook toen was het nog niet afgelopen. “Twee passagiers, onder wie een minderjarig meisje, gaven zich meteen over. De bestuurder sloeg te voet op de vlucht en werd pas de volgende dag aangetroffen aan het Koksijdse station, volledig onder het slijk.”

“De Volkswagen Golf bleek die avond nog gestolen in Komen-Waasten, bij een vriendin van de moeder van de hoofdbeklaagde”, aldus het openbaar ministerie. Bovendien had de bestuurder niet eens een rijbewijs.

Beide meerderjarigen werden aangehouden en dus voor de correctionele rechtbank gebracht. Het openbaar ministerie eiste celstraffen tot 2 jaar. Het minderjarige meisje kwam voor de jeugdrechter.

Inzittende voelt zich slachtoffer

De advocaat van de passagier van de Volkswagen Golf ging dinsdagmorgen voor de vrijspraak. “Mijn cliënt is slachtoffer van dit hele gebeuren. Hij wist niet eens dat de wagen gestolen was. Ze wilden gewoon een nachtelijke rit maken om te ontsnappen aan de verveling door corona.”

Hij kon er niet aan doen dat de bestuurder, iemand met wie hij pas bevriend was, het gaspedaal indrukte en de politie omver wou rijden”, klonk het. Ondergeschikt vroeg hij een straf met uitstel.

Uit de hand gelopen joyride

De advocate van de bestuurder, die onder meer wordt vervolgd voor gewapende weerspannigheid, vond het dan weer uit de lucht gegrepen dat haar cliënt alle schuld kreeg. “Alsof de anderen niet wisten dat de wagen gestolen was. Dit is gewoon een erg uit de hand gelopen joyride, waarbij werd gehandeld uit een soort paniekreactie. Uiteraard valt dit niet goed te praten. Mijn cliënt beseft nu maar al te goed dat hij een grote, domme fout maakte.”

Voorts vond de advocate de vordering van de politie-inspecteurs, 2.500 euro morele schadevergoeding, fel overdreven. “Dat je hiervoor niet solliciteert als politieman, kan ik begrijpen. Maar zij zijn wel opgeleid om met dergelijke zaken om te gaan”, klonk het nog. De advocate van de politie-inspecteurs was een heel andere mening toebedeeld.

“Uniform is geen schild”

“Die mensen worden opgeleid om hun wapen pas te gebruiken als laatste redmiddel. Hier werd een politieman bijna moedwillig omver gereden. Voor de eerste keer in zijn carrière moest mijn cliënt de trekker overhalen, om zijn collega te beschermen. Dit heeft een enorme indruk gemaakt op beiden. Een uniform is geen schild.”

Ook de eigenares van het voertuig vroeg een schadevergoeding. Uiteindelijk ijverden beide advocaten van de beklaagden een straf met uitstel onder strenge voorwaarden. “Zodat ze kunnen werken en de burgerlijke partijen vergoeden. In totaal wordt meer dan 7.500 euro gevorderd en dat hebben ze niet. Ze wonen nog thuis en hebben een vaste verblijfsplaats”, klonk het dan weer.

Vonnis 9 februari. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier