Bende die met 150 boilers aan de haal ging op werven in Brugge en Oostende riskeert zware celstraffen

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Acht Roemenen riskeren in de Brugse rechtbank tot vijf jaar cel voor hun plundertocht langs bouwwerven in onder meer Brugge en Oostende. De bende maakte onder meer 150 boilers buit.

Het gerecht kreeg de bende eind augustus 2019 in het vizier na drie werfdiefstallen in Brugge, Oostende en Middelkerke. Een kleine maand later kwam bij identieke feiten in Oostende een Citroën Jumper in beeld. De Roemeense nummerplaat kon gelinkt worden aan feiten in Knokke, Oudenburg, Vichte en Antwerpen. In november volgde nog een golf van feiten in Sint-Michiels Brugge, Spiere-Helkijn en Oostende. DNA-onderzoek linkte de bende ook nog aan twee feiten uit 2014.

Volgens het parket maakte de bende naast een 150-tal verwarmingsketels ook ovens, kranen, kookplaten, deuren en lavabo’s buit. Goed voor een totale waarde van 305.000 euro.

Camera’s stelden vast dat de Citroën Jumper na diefstallen systematisch naar de woning van Igor C. (35) in Beersel reed. Volgens het parket stockeerde hij de buit en trad hij op als heler. Hij riskeert twee jaar cel. Op basis van telefoontaps konden ook Adrian N. (38) en Stefan M. (42) worden opgepakt. Zij bekenden dat ze voor de bende toestellen demonteerden en riskeren elk vier jaar cel. Voor spilfiguur Corin B. (36) vroeg de procureur vijf jaar cel. Hij kwam niet opdagen voor zijn proces.

Igor C. beweert dat hij niet wist dat hij gestolen toestellen stockeerde en vroeg de vrijspraak. “Hij was met zijn bedrijf gespecialiseerd in legaal transport naar Roemenië en Moldavië”, stelde zijn advocaat. Oostendenaar Marius C. (40) riskeert als tipgever van de bende 30 maanden cel. Ook hij vraagt de vrijspraak. Een broer en twee partners van de andere beklaagden riskeren celstraffen van acht maanden tot twee jaar. De uitspraak volgt op 26 april. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.