Belgische staat in beroep veroordeeld tot betaling van 1,3 miljoen euro aan gemeente Wielsbeke

Redactie KW

Het Hof van Beroep van Gent heeft de Belgische staat veroordeeld tot een betaling van 1,3 miljoen euro aan de gemeente Wielsbeke. Het hof oordeelde dat de brandweerafrekeningen van de provincie veel te laat en niet voldoende gemotiveerde waren. Daarom mag de gemeente dat geld terugvorderen.

Wielsbeke maakt nu deel uit van de brandweerzone Fluvia. Voor er brandweerzones werden gevormd, stonden de gemeenten zonder eigen brandweerdienst jaarlijks een som af aan de provincie. Dat systeem werkte met een voorschot en een afrekening.

“De afrekeningen voor de periode 2006-2010 en 2011-2012 kregen wij pas jaren later. De facturen bleken ook te weinig gemotiveerd. Daarom beslisten we naar de rechtbank te trekken. In eerste aanleg zouden we enkel de interest op dat bedrag terugkrijgen: € 60.000”, legt burgemeester Jan Stevens (CD&V) uit.

Voorzichtig

Dat vond Wielsbeke niet voldoende. Samen met de gemeentes Jabbeke en Alveringem ging Wielsbeke in beroep. “Die rechter geeft ons nu gelijk en besliste dat de staat Wielsbeke 1,3 miljoen euro moet terugbetalen.”

Toch blijft de burgemeester voorzichtig. “De staat heeft nog 3 maanden de tijd om naar het Hof van Cassatie te trekken. Als ze dat doet, dan moet een ander Hof van Beroep zich over de zaak buigen. Ik verkoop het vel van de beer zeker nog niet voor hij geschoten is”, besluit hij.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier