Beklaagden ontploffing Polenlaan schuiven verantwoordelijkheid door: “Werknemers waren te lui om sleuf te graven”

De woning in de Polenlaan werd volledig vernield door de explosie.© EF
De woning in de Polenlaan werd volledig vernield door de explosie.© EF
Redactie KW

De zaakvoerder en ploegleider van een Gentse firma stonden vrijdagmorgen in de Brugse rechtbank terecht voor hun aandeel in een gasontploffing in Ieper in januari 2019. Een woning werd er helemaal vernield nadat hun werknemers een gasleiding met een raketboor hadden geraakt. “Zij hadden die mensen duidelijke richtlijnen moeten geven”, aldus de arbeidsauditeur.

Enkele werknemers van een bedrijf uit Gent waren op 14 januari aan het werk in de Polenlaan in Ieper. In opdracht van Telenet waren ze er kabels aan het leggen. Daarbij gebruikten ze op een gegeven moment een raketboor om onder het voetpad te geraken. Onbewust raakten ze daarbij een lagedrukgasleiding. De boor kwam vast te zitten en de twee probeerden dat op te lossen. Ze begonnen het trottoir open te breken toen er plots een gigantische ontploffing plaatsvond.

Het huis waar de werken plaats vonden, werd volledig vernield. De bewoonster raakte als bij wonder slechts lichtgewond. Ook één van de twee arbeiders liep verwondingen op, maar die vielen al bij al ook mee. Enkele passerende wagens deelden fameus in de klappen en het huis in kwestie moest dezelfde dag nog helemaal gesloopt worden. De materiële schade was dan ook gigantisch. De kosten aan de woning worden op 300.000 euro geraamd. De verzekering betaalde die uit, maar probeert die nu bij de zaakvoerder en ploegleider terug te vorderen.

Verpletterende verantwoordelijkheid

Volgens de arbeidsauditeur zijn de twee – het gaat om twee neven van 25 en 36 jaar oud uit het Gentse – verantwoordelijk voor de ontploffing. “Zij hebben hier een verpletterende verantwoordelijkheid”, aldus de arbeidsauditeur. “Het mag een wonder heten dat hier niet meer slachtoffers zijn gevallen. Die mensen werkten niet met het geschikte materiaal en hadden nooit een opleiding gehad om met zo’n raketboor te werken. Er waren bovendien geen schriftelijke instructies gegeven voor de werken werden aangevat. Men werkte blind, zonder plan van de leidingen. Onder dat voetpad zaten heel wat kabels. Maar men zette die raketmotor in gang terwijl er heel wat gevaren loerden.” De auditeur vroeg een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 4.800 euro voor beide.

Richtlijnen genegeerd

De twee beklaagden gingen vrijdagmorgen voluit voor de vrijspraak. Volgens hen ligt de fout volledig bij de werknemers die die werken uitvoerden. Ze beweren dat zij die raketboor nooit mochten gebruikt hebben. “Normaal moest het trottoir met een schop en een hamer opengebroken worden om zo een gleuf te maken. Maar hier hebben twee idioten beslist om een raketboor onder het trottoir in een stad te gebruiken. Te lui om een gleuf te graven. En dat is volledig in strijd met de richtlijnen die er waren”, aldus hun advocaat. “Toen ze dat hoorden, hebben ze die mannen meteen ontslagen. Ondertussen werd het strafdossier wel opgebouwd rond de verklaring van één van die mannen. Een man die ontslagen is, op wraak zint en zijn eigen hachje probeert te redden. En dat is volgens ons helemaal niet objectief.”

De rechter zal zich op 26 februari over de zaak uitspreken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.