https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bejaard koppel met mes bedreigd op kerkhof Gullegem: Menenaar riskeert drie jaar cel

Redactie KW

Amper acht maanden na zijn vrijlating bedreigde een 38-jarige drugsverslaafde Menenaar deze zomer op het kerkhof van Gullegem (Wevelgem) een bejaard koppel met een mes en ging er met een portefeuille met 180 euro vandoor. Dat zorgde ervoor dat hij opnieuw in de cel vloog en zich voor de correctionele rechtbank in Kortrijk moest verantwoorden. “De slachtoffers verdienden dit niet, het mag nooit meer gebeuren”, besefte de dader zelf.

Een gevangenisstraf van zes jaar voor gewelddadige overvallen op oudjes in de buurt van het zwembad van Menen bracht een 38-jarige drugsverslaafde man uit Menen dus niet op betere gedachten.

Drugsverslaving

In 2015 liep Jonathan D. nog zes jaar cel op voor enkele gewelddadige diefstallen. Rond het zwembad van Menen had hij het in het najaar van 2014 op zijn bromfiets tal van handtassen van de schouder van oudere dames afgerukt. Ook enkele dokterskabinetten kregen ongewenst bezoek van de man op zoek naar geld voor zijn drugsverslaving.

Eind 2020 mocht D. onder voorwaarden de gevangenis verlaten, maar van zijn drugsverslaving was hij nog niet af, zo bleek. Zijn eeuwige zoektocht naar geld om drugs te kopen, zorgde er op 3 augustus 2021 voor dat hij op het kerkhof van Gullegem een koppel van 84 en 82 jaar bedreigde met een mes en aan de haal ging met een portefeuille met 180 euro.

Spijtbetuiging

“Ik hing al twee uur rond op het kerkhof”, aldus D. “Ik zat op een bankje en zag plots het oude koppel en de portefeuille. Ik twijfelde, bleef twijfelen, reed eerst weg maar keerde toch terug. Mijn verslaving zorgde ervoor dat ik toch toesloeg. De slachtoffers verdienden dit niet. Ik heb ze nooit willen kwetsen. Ik schreef hen een brief om mijn spijt uit te drukken.”

De slachtoffers zakten niet zelf naar de rechtbank af, hun kleinzoon deed dit wel. “Ik denk niet dat ze het emotioneel en fysiek zouden aankunnen om zelf te komen”, klonk het.

Camerabeelden

Vrij snel na de overval kon Jonathan D. uit Menen op basis van camerabeelden als verdachte geïdentificeerd worden. Na zijn arrestatie ontkende hij nog even zijn betrokkenheid maar na het zien van de camerabeelden liet hij zijn weerstand varen. Hij bekende het geld uit de gestolen portefeuille te hebben genomen en de portefeuille zelf in de Leie te hebben gegooid.

Zijn advocaat vroeg de rechter hem voorwaarden op te leggen, de openbaar aanklager eiste een extra celstraf van drie jaar. “Het is geen oplossing om er nog eens drie jaar in de gevangenis bij te lappen”, aldus de advocaat. “Hij moet begeleid worden voor zijn drugs- en gokprobleem.” Vandaag verblijft D. opnieuw in de cel. Vonnis op 18 oktober. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.