Bedrijfsleiding gevogelteverwerkend bedrijf in Zulte aangehouden door onderzoeksrechter Brugge

Ook in een pluimvee verwerkend bedrijf in Ingelmunster werden er huiszoekingen gedaan.
Ook in een pluimvee verwerkend bedrijf in Ingelmunster werden er huiszoekingen gedaan.
Redactie KW

Na verschillende huiszoekingen en gerichte controles op vrijdag 25 juni in twee gevogelteverwerkende uitbatingen in Zulte en Ingelmunster heeft de onderzoeksrechter in Brugge twee mensen aangehouden. Het gaat om de bedrijfsleiding van het bedrijf in kwestie in Zulte. De twee verschijnen dinsdag voor de raadkamer in Brugge. Het onderzoek heeft betrekking op illegale tewerkstelling en arbeidsuitbuiting in de pluimveeverwerkende sector.

Het arbeidsauditoraat had een onderzoeksrechter gevorderd naar aanleiding van een klacht van een werknemer, die aangaf het slachtoffer te zijn geworden van slagen en verwondingen toegebracht door de bedrijfsleider van een van de uitbatingen. Uit het relaas van het slachtoffer bleken diverse indiciën van arbeidsuitbuiting. Bovendien was er mogelijkerwijze sprake van structureel zwartwerk en illegale tewerkstelling in de twee betrokken ondernemingen.

Tijdens de tussenkomsten op 25 juni werden in totaal veertien niet-gemelde werknemers aangetroffen. Tien van hen hadden geen geldige verblijfstitel en waren bijgevolg niet gemachtigd om hier te werken. Zij werden verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie en RSZ-inspectie West-Vlaanderen. Enkele van hen verklaarden slachtoffer te zijn van mensenhandel. Zij zullen worden opgevangen door gespecialiseerde slachtofferhulp.

De bedrijfsinrichting in Zulte, die clandestien was ondergebracht in een loods middenin een woonwijk, werd nadien verzegeld door het FAVV wegens inbreuken op de voedselveiligheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier