Barmhartige José (74) op terugweg van rampgebied in Pepinster beroofd op parking

De diefstal greep José Delaere erg aan. © LSi
Redactie KW

Dan toon je eens je goed hart door in Pepinster slachtoffers van de watersnood te helpen, word je op de terugweg tijdens een stop met de mobilhome van je geld en gsm beroofd. Het overkwam José Delaere (74) uit Ingelmunster deze zomer in Waregem. De drie daders uit het Brusselse Sint-Joost-ten-Node konden na een klopjacht gevat worden en kwamen zich – toch enigszins onverwacht – voor de rechtbank in Kortrijk verantwoorden.

Aangegrepen door de miserie van de bewoners in het Waalse Pepinster die tot over hun heupen in het water stonden, vulde José eind juli zijn mobilhome met kledij, schoenen en droge voeding en reed naar het zuiden van het land. In de ondergelopen straten was hij met zijn mobilhome al eens in panne gevallen maar op de terugweg op zondagnamiddag stond hem nog meer onheil te wachten.

“Ik nam de afrit van de E17 in Waregem om even te stoppen en op een parking 200 liter reservewater af te laten”, vertelt José. “Ik was nog maar uitgestapt en achteraan de mobilhome bezig om het kraantje open te draaien, toen ik het voertuig voelde bewegen. Ik wist meteen dat er iemand binnen zat, liep naar de toegangsdeur en zag nog net iemand naar buiten springen en weglopen.”

Getuige

In de mobilhome bleken een gsm en een portefeuille met 1.700 euro cash geld gestolen. Een getuige kon het tafereel filmen en een goede beschrijving van de dader en het vluchtende Franse voertuig geven. Met z’n drieën moesten de vluchters nog eerst hun auto in gang duwen vooraleer ze weg konden rijden.

Dankzij een goede beschrijving kon de politie snel en goed geïnformeerd worden. Nog voor het trio de snelweg naar Frankrijk kon nemen, kon de wagen klemgereden worden en twee van de drie inzittenden gevat worden. Een derde kompaan vluchtte te voet weg. Er volgde een klopjacht met speurhond en helikopter in de maïsvelden. Daar kon de lege, gestolen portefeuille gevonden worden.

De derde verdachte kon pas later aan het tankstation langs de E17 in Kruisem bij de kraag gevat worden. Het trio verklaarde dat ze op weg waren naar Moeskroen om werk te zoeken. Ook zij hadden in Waregem de snelweg verlaten omdat ze honger hadden.

Terugbetalen

Woensdag zakten de drie daders tot eenieders verrassing vanuit hun woonplaats in Sint-Joost-ten-Node naar Kortrijk af om zich op hun proces te verantwoorden. De openbare aanklager eiste voor alle drie elk een celstraf van 1 jaar en een boete van 1.200 euro. “Wij wisten niet dat Said had gestolen”, verklaarden Brahim B. (21) en Amine H. “Toen we de politie zagen, panikeerden we omdat we geen papieren hebben.”

Said B. (28) bekende de diefstal op eigen houtje te hebben gepleegd. “Ik vertelde het de anderen pas toen de politie achter ons aan zat”, klonk het. Volgens hem zat er geen 1.700 euro maar slechts 115 euro in de portefeuille. Er verdwenen ook twee gouden munten. Het trio verklaarde bereid te zijn het geld terug te betalen aan José. Ze krijgen daarvoor tot 20 oktober de kans.

Laatste keer

“Ik had nooit gedacht dat ze naar de rechtbank zouden komen”, aldus José na de zitting. “Ik rekende er ook niet op ooit nog geld terug te zien. Afwachten maar of ze hun beloftes nakomen. Er zat die dag toevallig veel geld in mijn portefeuille omdat ik wat extra had meegenomen. Op de ondergelopen bankautomaten in Wallonië moest ik in nood immers niet rekenen om geld af te halen.”

“In ieder geval greep de diefstal me erg aan. Terwijl ik op weg was om anderen te helpen, werd ik zelf slachtoffer. Het betekent dat het meteen de laatste keer was dat ik nog in de bres sprong voor anderen. Ik maakte in vele jaren als internationaal vrachtwagenchauffeur door heel Europa zoiets zelfs niet mee.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier