‘Asbestcowboy’ uit Zonnebeke krijgt twaalf maanden celstraf voor waslijst aan inbreuken, oplichting en onopzettelijke slagen

© Pixabay
Redactie KW

Een 34-jarige asbestverwijderaar uit Zonnebeke heeft voor de Brugse strafrechtbank twaalf maanden effectieve celstraf en een geldboete van 8.000 euro gekregen voor diverse inbreuken, oplichting en onopzettelijke slagen.

De bal ging eind 2017 aan het rollen toen een misnoegde klant uit Ninove vraagtekens plaatste bij de kwaliteit van het werk van B.D. Na de passage van diens firma liet de klant twaalf stalen testen. In tien daarvan werd nog asbest aangetroffen waarop de gedupeerde naar de politie stapte. Volgens het gerecht was D. helemaal geen erkende asbestverwijderaar en lapte hij de veiligheidsvoorschriften aan zijn laars.

‘Asbestdokter’

“Op bouwbeurzen deed de beklaagde zich voor als ‘asbestdokter’”, verduidelijkte arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Daarbij verkleedde hij zich als dokter en huurde hij een ‘verpleegster’ in om reclame te maken. Maar in werkelijkheid is dit een ‘asbestcowboy’ die mensen in gevaar brengt”. Omdat klanten werden blootgesteld aan asbestvezels achtte de rechtbank B.D. ook schuldig aan onopzettelijke slagen. Omdat sommige klanten betaalden voor het verwijderen van asbest, terwijl er helemaal geen asbest aanwezig was, werd B.D. ook veroordeeld voor oplichting.

In de zaak werd ook nog 53-jarige man uit Roeselare veroordeeld. K.V. kreeg acht maanden cel en een geldboete van 4.000 euro. Zelf vroeg hij tevergeefs de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft nooit voor die man gewerkt”, pleitte zijn advocate. “Hij gaf hooguit eens wat advies en was totaal niet op de hoogte van de wantoestanden op de werven.”

Het bedrijf van B.D. is intussen failliet. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier