Arbeiders werken zonder valbeveiliging op tien meter hoogte: aannemer uit Roeselare riskeert zes maanden cel

Redactie KW

De zaakvoerder van een bouwbedrijf uit Lendelede riskeert voor de Brugse rechtbank zes maanden celstraf en 19.200 euro boete, beiden met uitstel, voor welzijnsinbreuken en belemmering van toezicht.

Op 7 december 2021 voerde de inspectie een controle uit op een werf in De Panne. Er waren vier arbeiders dakisolatie aan het aanbrengen. “Op tien meter hoogte maar zonder valbeveiliging”, verduidelijkte de arbeidsauditeur. “Er waren ook geen leuningen voorzien. Hun werkgever weigerde achteraf hun namen over te maken aan de controleurs.”

Zaakvoerder N.D. uit Roeselare kreeg een minnelijke schikking van 800 euro, maar betaalde die niet waarna hij voor de rechtbank werd gedaagd. Daar gaf hij vrijdag alle feiten toe. “Het waren de werknemers die hun naam niet in het dossier wilden”, verklaarde hij. “Intussen hebben we nog een werfcontrole gekregen maar daar was alles in orde.”

Naar eigen zeggen betaalde N.D. de minnelijke schikking, maar te laat. Nu vraagt hij de gunst van de opschorting. De rechtbank doet uitspraak op 10 februari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.