Animal Rights voert actie aan rechtbank Ieper voor zaak slachthuis Verbist

Animal Rights hield een stille demonstratie voor de rechtbank van Ieper.© CM
Animal Rights hield een stille demonstratie voor de rechtbank van Ieper.© CM
Redactie KW

Voor de rechtbank van Ieper hield maandagvoormiddag dierenorganisatie Animal Rights een stille demonstratie om de aandacht te vragen voor het leed van de dieren en strenge straffen te eisen voor de dierenmishandelaars. De actie vindt plaats naar aanleiding van de rechtszaak tegen het slachthuis Verbist, het vroegere Veviba, uit Izegem. Dat bedrijf moet zich verantwoorden voor inbreuken op dierenwelzijn en hygiëne.

Op 11 september 2017 bracht dierenrechten Animal Rights undercoverbeelden naar buiten uit het runderslachthuis Verbist van Izegem. “Onze beelden tonen hoe werknemers van het slachthuis angstige runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een bedwelmingsbox in te jagen”, zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. De vereniging voerde maandag naar aanleiding van de zaak een stille actie aan de rechtbank van Ieper. “We filmden de doodsangst van de runderen in de bedwelmingsbox. De dieren kunnen vanuit de box ervaren hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Er zijn runderen te zien die in volle paniek pogingen ondernemen om uit de box te klimmen. Deze dieren hebben een besef van wat hun te wachten staat. Hen het leven ontnemen is een misdaad op zichzelf, humaan slachten is een leugen.”

Naar aanleiding van de beelden liet minister Weyts het slachthuis onmiddellijk sluiten. Twee weken later mocht het terug open, weliswaar onder strikte voorwaarden. Dat gebeurde echter niet, omdat klanten zoals Colruyt en Delhaize ondertussen al hadden afgehaakt en er bijgevolg geen werk meer was voor de 200 werknemers.

Zaakvoerder Verbist en het bedrijf zelf moesten zich maandag voor de rechter in Ieper verantwoorden voor niet alleen inbreuken tegen dierenwelzijn, maar ook voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne. De openbare aanklager vordert in totaal een geldboete van 16.000 euro voor het bedrijf en 12.000 euro voor de Verbist. De procureur vraagt de sluiting van het bedrijf voor een jaar, maar dat lijkt bijna symbolisch is het slachthuis al een drie jaar toe.

Uitbater Louis Verbist gaat voor de volledige vrijspraak. Zijn raadsman, meester Tom Bauwens, zegt dat de beelden op een onwettige manier zijn verkregen. “Zelfs een politieman kan niet zomaar beslissen om ergens binnen te dringen en een camera te plaatsen. Hij heeft daarvoor gerechtelijke toelating nodig. Trouwens, er is voor 70 uren beeldmateriaal en slechts een klein passage werd eruit gehaald. Bovendien werd de privacy geschonden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft zijn vaststellingen gedaan op basis van illegaal bewijsmateriaal.”

De verdediging wijst erop dat er wekelijks 400 slachtingen gebeurden in het bedrijf in aanwezigheid van een dierenarts en van andere controleurs. “Het slachten van dieren is niet iets moois, maar wil dat daarom zeggen dat het hier gebeurde met onnodig veel leed voor de dieren? Neen. Mijn cliënt streef ernaar om het meest kwaliteitsvolle vlees op de markt te brengen. Als een rund lijdt dan doet dat afbreuk aan de kwaliteit. Alle dieren werden geslacht met respect voor het dierenwelzijn. Volgens de verdediging was er in het 60-jarige bestaan van het bedrijf nooit een veroordeling voor inbreuken tegen dierenwelzijn. “Nooit!”, riep Louis Verbist vanuit het beklaagdenbankje om het pleidooi van de raadsman kracht bij te zetten.

“Dat lijkt me logisch”, reageert meester Anthony Godfroid, de raadsman van Animal Rights. “In een jaar tijd werden er 6 processen-verbaal afgekocht. We zijn niet meer in de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen dierenwelzijn nog niet bestond. Pas u aan, of stop met slachten!”

“Het is de enige manier om te kijken en om aan te tonen wat er binnen gebeurt, dat is op een onbewaakt moment te gaan filmen. Bij elk slachthuis waar wij filmen zien we zaken die niet door de beugel kunnen. We willen gerechtigheid voor die dieren”, voegt Els Van Campenhout.

Vonnis op 22 februari.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier