Anderhalf jaar effectieve celstraf voor Nederlands tienerduo voor overval op juwelier in Stasegem

Bij terugkeer naar Nederland willen ze hun studies verderzetten. © iStock
Redactie KW

De twee Amsterdamse tieners die op 19 juli een overval pleegden op juwelier Hoste in Stasegem zijn door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot elk een celstraf van 3 jaar. De helft daarvan is effectief, de andere helft nog voorwaardelijk.

Om 5 uur ’s ochtends vertrokken Said R. (19) en Oubaida A. (19) in Amsterdam. Via Google hadden ze naar een juwelier gezocht die niet in een drukke en grote stad lag. Ze kwamen bij juwelier Hoste in Stasegem uit. Bij aankomst stonden ze aan een gesloten deur. Toen de uitbaatster de deur opende, wrongen ze zich naar binnen en bedreigden de vrouw met pepperspray. Die dook weg. Daarop sloeg het duo de etalage aan diggelen en ging met enkele juwelen aan de haal. De gealarmeerde politie had hen al snel in het vizier. Wat volgde was een achtervolging via de E17 en E40, waarbij de Nederlandse jongeren zelfs aan het spookrijden sloegen.

Excuses

Uiteindelijk konden ze in Sint-Denijs-Westrem geklist worden. “De domste beslissing uit mijn leven”, zo omschreef één van beiden de overval. “Ik schreef ondertussen een brief met excuses naar de uitbaatster.” Merkwaardig genoeg komen beide overvallers uit een goed Nederlands gezin zonder financiële moeilijkheden. Beiden zijn studenten ook. “Ik voelde de nood om zelf geld binnen te brengen”, probeerde Said R. een motief te vinden. “Ik stond ook niet stil bij de eventuele gevolgen. De gevangenis is de slechtste ervaring uit mijn leven”, vulde Oubaida A. aan. Bij terugkeer naar Nederland willen ze hun studies verderzetten. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.