Amper twee gedupeerden van fraudezaak rond Lernout & Hauspie gaan op hof na of ze recht hebben op schadevergoeding

De vier computers die het hof ter beschikking stelde om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken. © NICHOLAS DE COCKER BELGA

Een week nadat het hof van beroep in Gent in de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) zes voormalige bestuurders veroordeeld heeft tot het betalen van schadevergoedingen van ongeveer 655 miljoen euro, zijn er amper twee gedupeerden die gebruik maakten van de vier computers die het hof ter beschikking stelde om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken. Dat bekrachtigt het gevoel bij de benadeelden dat er weinig hoop is op een effectieve vergoeding door de veroordeelden, waaronder Jo Lernout en Pol Hauspie.

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. De burgerlijke partijen hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde eerder al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen.

Weinig kans

Op 10 december besliste het hof uiteindelijk dat zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, hoofdelijk veroordeeld worden tot het betalen van 655 miljoen euro schadevergoedingen. Hoofdelijk betekent dat gedupeerden die een schadevergoeding toegekend kregen, het geld in theorie bij elk van de zes partijen kunnen proberen recupereren. De veroordeelden beschikken echter niet over voldoende middelen, waardoor er weinig kans bestaat dat slachtoffers hun geld zullen terugzien.

Er werden in totaal 4.336 individuele vorderingen geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard, waarvan 937 burgerlijke partijen zonder advocaat. Het hof stelde na het arrest vier computers ter beschikking om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken, maar zoals verwacht is er weinig interesse bij de gedupeerden. De partijen hebben nog een week tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier