Algerijnse inbreker die vrouw uit Knokke-Heist veertien keer stak wordt vermoedelijk geïnterneerd

Redactie KW

Een 27-jarige Algerijn die tijdens een inbraak in Knokke-Heist een vrouw veertien keer stak met een keukenmes, wordt vermoedelijk geïnterneerd. Na een grondig psychiatrisch onderzoek, is ook het openbaar ministerie daarmee akkoord.

Op 14 december 2018 werd de 48-jarige Minna M. uit Knokke-Heist bij haar thuiskomst verrast door de aanwezigheid van Amine M. die door een open raam in de eerste verdieping was geklommen. De inbreker zat haar glimlachend op te wachten in haar huis in de Cipressenstraat. Toen hij haar hoorde thuis komen had hij een mes uit de keuken genomen en klaar gelegd. De vrouw van Finse afkomst schreeuwde om hulp waarop de jongeman haar neersloeg en liefst veertien keer in de hals en hartstreek stak met een keukenmes.

Daarna stampte hij haar nog een paar keer in de maag en verliet vervolgens ijzig kalm de woning. Hij veegde zijn bebloede handen af aan het gras en nam de trein terug naar Brussel Zuid. Minna M. overleefde de feiten als bij wonder en slaagde erin om zelf de hulpdiensten te bellen.

Stemmen

Op basis van een vingerafdruk kon de 27-jarige Amine M. als dader geïdentificeerd worden. De Algerijn werd twee weken later in Zwitserland gearresteerd en naar België overgebracht. De man kampt met zware psychische problemen en beweerde tijdens zijn verhoor “stemmen te horen” en de feiten te hebben gepleegd “op bevel van Satan”.

Toch kwamen twee psychiaters tot de conclusie dat de man toerekeningsvatbaar is. Maar zijn psychische toestand evalueerde in de gevangenis, waardoor één van de twee psychiaters concludeerde dat hij nu wél ontoerekeningsvatbaar is. Op basis daarvan werd hij door de rechtbank geïnterneerd. Maar het parket – dat in eerste aanleg 13 jaar cel had gevorderd- ging in beroep. Volgens het openbaar ministerie is de man een gevaar.

Cel in brand

Hij stichtte intussen al drie maal brand in zijn cel in de gevangenis van Gent. Een laatste keer nog op 12 november vorig jaar. In december werd door het hof van beroep een college van psychiaters aangesteld zodat de man opnieuw kon worden onderzocht. De these was unaniem dat de man ontoerekeningsvatbaar is. Daarom is het openbaar ministerie nu wel akkoord dat de man moet worden geïnterneerd.

“Indien het hof hem wel toerekeningsvatbaar verklaart, vorder ik de maximumstraf voor poging tot doodslag van 15 jaar en tien jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank.” De advocaat van Minna M. wil echter dat de man veroordeeld wordt tot poging tot moord. “Veertien keer heeft hij haar gestoken. Toen hij een eerste keer werd ondervraagd, geloofde hij zelfs niet dat ze het had overleefd.”

Warrig gedrag

Ook verklaarde hij aan de politie: ‘Als er tien mannen waren binnen geweest, ik had ze allemaal dood gedaan.’ “Hoewel hij makkelijk kon vluchten nadat mijn cliënte binnen kwam, besloot hij toch een mes te nemen. Zijn doel was duidelijk: al wie binnen komt gaat eraan! Hij was dus zeker niet in paniek!”

Volgens de advocaat van Amine M. vertoont de man van dag 1 tot op de dag van vandaag warrig gedrag. “Ik heb in zijn cel een gesprek gevoerd met vijf mensen: ik, hij en drie van zijn denkbeeldige vrienden.” Hij vraagt daarom dat zijn cliënt opnieuw zou geïnterneerd worden.

Minna M. leeft sindsdien in angst dat de man ooit terug voor haar zal staan. “We zijn zelfs moeten verhuizen omdat ze niet meer alleen thuis durfde te zijn.” Amine M. bood zijn verontschuldigingen aan. “Ik wil dat ze mij vergeeft. Hopelijk zal de rechtbank mij daarbij helpen.” Waarop de voorzitter hem vroeg hoe dat kon. “Dat u mij zal vrijlaten”, was zijn bevreemdend antwoord. Uitspraak op 30 juni.

(OS)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.