Agenten schreeuwen onschuld uit nadat vrouw zich van het leven berooft in cel

Volgens het Brugse parket maakten de agenten geen fouten.© Getty Images
Volgens het Brugse parket maakten de agenten geen fouten.© Getty Images
Redactie KW

Vier agenten van de politiezone Damme/Knokke-Heist moeten zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor onopzettelijke slagen door nalatigheid nadat een 69-jarige vrouw zichzelf van het leven beroofde in een Knokse politiecel. De agenten handelden naar eigen zeggen volgens het boekje en de procureur sloot zich daarbij aan. “Ik dacht dat mijn moeder daar in veilige handen was”, zucht de dochter, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak.

Op 15 juli 2019 verwondde Lea E. (69) uit Knokke haar partner met een mes tijdens een hoogoplopende ruzie. De zwaar dronken vrouw – ze had 1,95 promille in het bloed – werd door de politie afgevoerd naar het Knokse commissariaat, maar het parket besloot dat ze mocht beschikken.

De politie belde haar dochter met de vraag om haar te komen halen, maar die was op vakantie in Zeeland en zei dat ze beter haar roes uitsliep in de cel. Toen E. dit vernam en haar partner opnieuw met de dood bedreigde, beslisten de agenten om haar een nachtje op te sluiten. “Als het zo zit, gooi ik mij morgen onder een trein”, reageerde de vrouw.

Comité P

Kort voor 22 uur verhing E. zich in haar cel met een touw dat ze los had geprutst uit de zoom van haar trainingsbroek en had vastgemaakt in de spleet boven de celdeur. Achteraf was op beelden te zien hoe zij het touw kort voor de camera had getoond. Uiteindelijk werd de vrouw pas om 23.28 uur dood aangetroffen, met haar rug tegen de celdeur.

Haar dochter diende een klacht in waarna het Comité P een onderzoek opende naar de rol van vier agenten. Het Brugse parket oordeelde dat zij geen fouten maakten en drong niet aan op vervolging. Maar de raadkamer meende dat er wel aanwijzingen waren van schuld en verwees de vier door naar de strafrechter.

‘Nalatig’

Tijdens het proces maandag in de Brugse rechtbank stelde advocaat Yen Buytaert dat er duidelijk sprake was van nalatigheid. “Een fouille heeft net als doel om zaken te vinden die niet zichtbaar zijn”, stelde hij.

“Bovendien had zij haar zelfmoordintenties duidelijk gemaakt. Het is ook volstrekt onbegrijpelijk dat de dispatcher haar doodsstrijd voor het oog van de camera niet zag. Hij heeft zelf verklaard dat hij te veel andere zaken aan zijn hoofd had. Daar bekent hij bijna dat hij nalatig was.”

Fouille

Net als in de raadkamer drong het parket opnieuw aan op de vrijspraak. “Zowel de fouille vlak voor haar overbrenging als deze voor haar opsluiting verliepen geheel volgens het boekje”, stelde procureur Jochen van Aalst.

“Voor zij in de cel werd gestopt, werd mevrouw 2,5 minuten lang gefouilleerd door een vrouwelijke agente die tot twee keer toe met de handen rond de broeksrand is geweest maar dat platte lint niet heeft gevoeld. Op de beelden van de celcamera was te zien dat mevrouw anderhalve minuut nodig had om het uit haar broek te prutsen.”

‘Gekalmeerd’

Dat de dispatcher de wanhoopsdaad niet zag op de camerabeelden was volgens de procureur te wijten aan de drukte die er op dat moment heerste in het politiekantoor. “Er was sprake van een shiftwissel en dat is altijd heel hectisch.”

“De bewuste agent moest eigenlijk pas om 22 uur aan zijn shift beginnen en was volop bezig met de overdracht. Op dat moment kreeg hij net twee oproepen en bovendien had hij al gezien dat de hoofdinspecteur mevrouw had kunnen kalmeren en haar een extra matras had gebracht waarop ze rustig was gaan zitten. Van enig suïcidegevaar was geen sprake. Toen mevrouw al overleden was, leek het op de beelden alsof zij gewoon tegen de celdeur zat.”

De advocaten van de vier agenten sloten zich uiteraard volmondig aan bij de stelling van de procureur. “Bij zo’n shiftwissel moet mijn cliënt heel wat meer doen naar de beelden van die cel kijken”, pleitte Paul Brondel, de advocaat van de dispatcher.

‘Overmachtsituatie’

“Dat beeld was overigens maar een A4-blad groot en bevond zich op drie meter afstand. Dit was duidelijk een overmachtsituatie , waarbij deze mensen op snelheid werden gepakt door mevrouw. Ze heeft zich op amper 2,5 minuten van het leven beroofd.”

Volgens meester Dimitri Dedecker is een fouille geen resultaatsverbintenis. “Het is niet omdat er niets gevonden werd dat de fouille slecht werd uitgevoerd”, stelde hij.

Ook de raadsman van de politiezone brak een lans voor de vier. “Deze mensen hebben in eer en geweten gehandeld en zijn nog steeds onder de indruk van het drama dat daar gebeurd is”, stelde meester Virginie Cottyn.

‘Geen medeleven’

“Het is niet omdat ze in eer en geweten handelden dat ze juist handelden”, repliceerde Buytaert. Volgens de dochter van E. hadden de agenten de zelfdoding van haar moeder wel degelijk kunnen voorkomen.

“Ik dacht dat mama daar in veilige handen was, maar dat was duidelijk niet het geval”, zegt de vrouw uit Westerlo. “Het stuit mij zwaar tegen de borst dat niemand van die agenten zijn medeleven betuigde toen ik ’s anderendaags op het kantoor toekwam.”

De uitspraak volgt op 1 maart. (AFr)

Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier