Agent politiezone Mira vrijgesproken van poging doodslag: “Wettige zelfverdediging”

Redactie KW

Een agent van de politiezone Mira in Avelgem die tijdens een interventie een drugsverslaafde dertiger met twee schoten neerhaalde, is dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk vrijgesproken voor poging doodslag. Volgens de rechtbank vuurde hij uit wettige zelfverdediging nadat het slachtoffer met een trapezestok dreigde aan te vallen.

21 december 2015. De ouders van het slachtoffer uit Avelgem belden naar de politie omdat hun 31-jarige drugsverslaafde zoon hen met een aardappelmesje bedreigde. Hij wou 500 euro maar de ouders waren niet van plan dat te geven omdat ze vermoedden dat hij met het geld drugs zou kopen.

Twee dagen voordien was de politie al eens naar de woning in de Leynseelstraat in Avelgem afgezakt voor problemen met de zoon. Toen trok hij met een hakmes naar een café, onder invloed van cocaïne, speed, heroïne, ketamine, cognac en whisky. Na een lading pepperspray en het gebruik van een matrak kon hij toen naar het politiecommissariaat meegenomen worden.

Machinegeweer

Bij de interventie twee dagen later lieten de ouders in paniek de agenten binnen, via een raam in de woonkamer waar ze zich opgesloten hadden. Een agent stormde met een machinegeweer ( we bevinden ons in tijden van terreur, red. ) naar boven, op zoek naar de zoon, die zich ondertussen in zijn kamer had teruggetrokken.

Op het ogenblik dat de agent boven kwam, zag hij de zoon in de deuropening. Hij droeg een duikbril omdat hij opnieuw vreesde met pepperspray te worden bespoten. En hij had de indruk dat hij een wapen vasthield.

Achteraf bleek dat een trapezestok met een mes te zijn. Enkele seconden later volgden twee schoten en viel de zoon hevig bloedend neer, met een kogel in de liesstreek en borststreek. Hij verloor liters bloed, lag drie weken in coma, verloor zijn milt, maar overleefde de schoten.

Hartstilstand

Volgens de ouders ging de agent zijn boekje te buiten en was schieten niet nodig. De rechtbank vroeg zich dinsdag wel af of de interventie volgens de regels van de kunst was gebeurd en of de agent niet beter een afwachtendere houding had aangenomen, maar vond wel dat hij zich bedreigd mocht voelen en zich mocht verdedigen. Daarom sprak de rechtbank de agent vrij. Niet voor de aanvankelijke betichting van slagen en verwondingen maar voor poging doodslag.

De zoon revalideerde maar sleepte het voorval mee. Hij sukkelde opnieuw in drugsgebruik. Iets meer dan drie jaar later stierf de man aan de gevolgen van een hartstilstand. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier