Agent bespuwd, gekrabd, geslagen en gebeten

Redactie KW

“Het geweld tegen politie-agenten is een echte plaag geworden. Het loopt de spuigaten uit en moet stoppen.” Advocaat Jan Leysen uit Kortrijk lanceerde woensdag een duidelijke oproep en drukte de wens uit dat het gerecht voortaan strenge signalen geeft om geweld tegen politie de wereld uit te helpen. Halfweg november werd een agent bij een interventie in Kortrijk bespuwd, gekrabd, geslagen en gebeten. De dakloze dader stuurde zijn kat naar het proces.

Halfweg november 2020 drong een gedrogeerde, verwarde en dakloze man op een zaterdagavond het domein rond de villa van Luc Vandenbogaerde en zijn echtgenote Thérèse op de hoek van de Gentsesteenweg en het Wikingerhof in Kortrijk binnen.

“We keken door het raam en zagen een man staan”, vertelde Luc. “Hij riep luid dat we open moesten doen en bleef rondlopen. Met een kruk sloeg hij op een raam, zelfs nadat we de rolluiken naar beneden hadden gelaten. Het was redelijk beangstigend, hij hield maar niet op.”

Schadevergoeding

Zo’n 10 minuten na de oproep van de slachtoffers snelde de politie van de zone Vlas ter plaatse. Dader Marius S. (42) liet zich niet zomaar inrekenen. Een agent werd bespuwd, gekrabd, gebeten en geslagen. Zijn advocaat Jan Leysen stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van 2.500 euro.

“De maat is vol. Gedaan met schadevergoedingetjes van 250 euro te vragen. Mijn cliënt is geen politie-inspecteur geworden om zich te laten bespuwen en slaan. Het is een echte plaag geworden. Alleen deze week al moest ik in drie verschillende zaken agenten bijstaan. Geweld tegen agenten getuigt van een fundamenteel gebrek aan respect.”

Weerspannigheid

De openbare aanklager vroeg in ieder geval 1 jaar effectieve celstraf en een boete van 800 euro voor de weerspannigheid en de woonstschennis door de dakloze dader. In de tuin en de garage van het koppel bleek hij heel wat beschadigingen te hebben aangericht.

“Hij kroop over onze poort of over een omheining aan de zijkant om ons domein binnen te geraken”, aldus Luc. “Hij trok tuinverlichting uit de grond en beschadigde daarmee mijn Jaguar. Een antenne is afgekraakt, tal van krassen en zelfs putten. Ook de Alfa Romeo van mijn vrouw is wat beschadigd, hij gooide een zwembadtrapje omver, gooide een opgerold tapijt naar buiten,… Wat hem bezielde, was niet echt duidelijk. Maar het was een nare ervaring.”

De week nadien maakte Marius S. opnieuw amok in Kortrijk. Op zijn proces daagde hij niet op. Vonnis op 24 februari. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.