Afpersers ensceneren moord met ketchup om landbouwer 80.000 euro af te persen

Redactie KW

Een Bruggeling en een Bredenaar zijn in beroep bestraft met drie jaar cel en achttien maanden met uitstel voor de oplichting en afpersing van een landbouwer uit Heist. Met ketchup hielden ze de boer voor dat ze in Spanje een moord voor hem hebben moeten plegen.

Het verhaal vangt aan op het moment dat landbouwer R.V. uit Heist een stevige som geld – er is sprake van één miljoen euro – kwijtspeelde bij een dubieuze investering. Bredenaar E.V. (61) zou hem daarop in 2014 aangeboden hebben hem te helpen. De man beweerde dat hij in Andorra toegang had tot een kluis waarin de diamanten lagen van het koppel aan wie de boer zijn geld had verloren. R.V. en de beklaagde sloten een deal om de diamanten op te halen, maar de stenen bleken vals te zijn. E.V. zou hem vervolgens, samen met P.T. (57) uit Brugge hebben afgeperst voor ruim 80.000 euro. Zo beweerden ze dat ze 1,25 miljoen euro konden ophalen bij een bank in Spanje.

Bij hun terugkomst disten ze een verhaal op dat ze in Spanje een moord hadden moeten plegen. Om die bewering hard te maken, toonde E.V. een foto waarop T. schijnbaar poseert bij een bebloed lijk. In werkelijkheid was de foto in scene gezet met behulp van veel ketchup. Maar de boer persten ze af, omdat ze anders naar de politie zouden stappen en beweren dat hij de opdracht tot de moord had gegeven. Pas in 2016 kwam er een eind aan. In eerste aanleg kreeg E.V. drie jaar cel, P.T. achttien maanden, waarvan negen maanden effectief. Beide ontkenden in beroep. Maar het hof veroordeelde E.V. opnieuw tot drie jaar en een boete van 3.000 euro. P.T. kreeg achttien maanden, nu volledig met uitstel en een boete van 1.200 euro. Ze moeten de boer ook 35.000 euro terugbetalen. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier