Advocaat vraagt vrijspraak voor dader dodelijk ongeval

De 34-jarige P.V. uit De Panne vraagt de vrijspraak aan de politierechter in Veurne voor een dodelijk ongeval. P.V. reed bromfietsster Samira Chebbah (44) dood die bewusteloos op de weg lag. Ze pleegde vluchtmisdrijf. “Uit alles blijkt dat zij het slachtoffer onmogelijk kon zien liggen op de weg”, stelt haar advocaat. “Ze wist zeer goed wat er gebeurde”, vinden de nabestaanden.

© JH
© JH

Op zondag 3 maart 2019 reed P.V. rond 6.45 uur in de Duinkerkelaan in De Panne. Ze was de uren voordien stevig doorgezakt in bar Fisher’s Inn. Ook slachtoffer Samira kwam daar vandaan en reed enkele minuten eerder zonder helm huiswaarts. Samira kwam plots ten val met haar bromfiets en bleef bewusteloos liggen. Haar bromfiets lag in tegenrijrichting met haar koplamp nog aan, al is daar wat discussie over.

De weg was nat en de straatverlichting werkte niet optimaal. Uit camerabeelden bleek dat P.V. in haar Ford Focus in een vloeiende beweging uitweek voor de bromfiets en vervolgens over Samira reed. Daarna reed ze verder. Uit de autopsie bleek dat Samira enkel overleed doordat ze geraakt werd door de wagen van P.V. Die ging zich pas 22 uren laten aangeven en zat vijf dagen in hechtenis. Nu moet ze zich verantwoorden bij de politierechter.

“De vrouw wordt vervolgd voor onopzettelijke doding, de aanrijding van een voorzienbare hindernis, het niet in de hand houden van een voertuig en vluchtmisdrijf”, sprak de procureur. “Omdat ze zich pas ’s anderendaags ging aangeven wordt ze niet vervolgd voor het sturen onder invloed van alcohol. Nochtans had ze stevig gedronken. Het ging om wodka red bulls. Dat verklaarden zowel zijzelf als haar man.”

“Wij zijn van mening dat ze had moeten stoppen toen ze de bromfiets zag liggen. Ze verklaarde zelf dat ze de tweewieler wel zag liggen, uitweek en dacht dat ze vol op het trottoir reed. Ze reed zelfs verder op de velg. Indien ze niet had gedronken, zou ze wel gestopt zijn voor de bromfiets. Ook een getuige vanuit een appartement die de aanrijding zag, verklaarde dat het zo’n enorme klap was dat ze had moeten weten dat ze iemand had aangereden. Ik vorder toepassing van de strafwet.”

Volledig gebroken

De advocaat van P.V. vraagt de volledige vrijspraak. “Uit de reconstructie, met een zwart geklede pop in nagenoeg dezelfde omstandigheden, bleek dat ze Samira met grote zekerheid onmogelijk kon zien liggen. Het kon van haar onmogelijk verwacht worden dat ze had moeten denken dat daar een lichaam lag. Het was dus een onvoorzienbare hindernis. Overigens zijn wij van mening dat indien het slachtoffer niet zoveel had gedronken en haar helm had gedragen, ze niet bewusteloos was geweest door haar val. Sinds de feiten is P.V. een gebroken vrouw. Ze kan enkel nog slapen en werken met medicatie en volgt een intense begeleiding.”

P.V. was zelf aanwezig op de zitting maar zat tijdens het hele proces te huilen. Door haar shocktoestand kon ze ook zelf het woord niet nemen.

De voltallige familie van Samira stelde zich burgerlijke partij. Zij hebben hun bedenkingen bij P.V.’s verklaringen. “Zij was zich zeer bewust van wat er gebeurde en waarom ze vluchtmisdrijf pleegde. Omdat ze gedronken had, was ze bang van de politie. Ze verklaarde zelf dat ze de bromfiets zag liggen, keek of er iemand naast lag, er dan naast reed en plots iets hevig raakte. Ieder weldenkend persoon zou dan stoppen om te kijken. Dit is geen houding van een voorzichtige bestuurder.”

Vonnis op 8 maart.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.