Acht Bulgaren staan terecht voor cannabisplantage in Waregem

Een routinecontrole van een voertuig met Nederlandse nummerplaat in Waregem leidde op 18 november 2019 tot de ontmanteling van een cannabisplantage met 418 plantjes en 1.138 stekjes in de Roterijstraat in Waregem. Veertien maanden later staan acht Bulgaren terecht voor hun betrokkenheid. Sommigen brachten al die tijd al in de cel door.

© gf
© gf

De controle van de wagen leverde één kilogram vers geoogste cannabis op. Aan boord zaten Bulgaren Sabri A., Beydin H., Asenovo M. en Nefize A. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de cannabis afkomstig was uit een loods achteraan de woning van Beydin H. en Nefize A. in de Roterijstraat. Daar vonden de speurders nog eens ruim een kilogram cannabis, teelaarde en 750 gram cannabistakken. De toegang tot de loods was gebarricadeerd en via camera’s kon de plantage in de gaten gehouden worden.

Naast de bewoners van de woning in de Roterijstraat worden ook de eigenaar van de woning, de twee andere inzittenden van de gecontroleerde wagen, een vriendin, een schoonzoon, een dochter en een vriend van Beydin H. verdacht van betrokkenheid bij de plantage. Beydin H. bekende dat hij fungeerde als bewaker.

Tweede plantage in Charleroi

Ondanks zijn huwelijk met Nefize A. hield hij er met Nevrie H. ook nog een vriendin op na die verdacht wordt van betrokkenheid bij een tweede cannabisplantage in Charleroi. Daar konden 549 plantjes gevonden worden. Er was hem 5.000 euro beloofd maar meer dan wat geld voor de aankoop van levensmiddelen zag hij nooit van de Nederlandse opdrachtgevers. Die blijven voorlopig buiten schot maar een afgesplitst onderzoek blijft naar hen speuren. Beydin zit al 14 maanden in de cel. Hij riskeert 36 maanden celstraf en een verbeurdverklaring van zo’n 75.000 euro drugsgeld. In de loods in Waregem werden ook vingersporen van Bilgin M. gevonden worden. Naar eigen zeggen deed hij dienst als plukker. Er hangt hem met 48 maanden celstraf en 75.000 euro verbeurdverklaring de zwaarste straf boven het hoofd. Ook hij verblijft nog altijd in de cel.

Drie beklaagden daagden niet op voor het proces in Kortrijk. De eigenaar van de woning in de Roterijstraat ontkende zijn betrokkenheid. “Hij wist pas dat er in de loods een cannabisplantage was ingericht op de dag van de arrestatie van het viertal in de auto en de daaropvolgende huiszoeking”, aldus zijn advocaat. Tien dagen later stapte hij zelf naar de politie om een verklaring af te leggen. Vonnis op 2 februari. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.