77-jarige verwondt douanier wanneer hij wil vluchten: zes maanden cel met uitstel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

De 77-jarige Jean J. uit Koksijde is tot zes maanden cel met uitstel veroordeeld nadat hij probeerde weg te vluchten van een douanecontrole in Adinkerke en daarbij een douanier verwondde. De beklaagde probeerde te ontsnappen met zijn Audi Q2 RS, een SUV met een nieuwprijs van zo’n 50.000 euro, toen men die in beslag wilde nemen.

De feiten vonden op 10 februari 2020 plaats in de De Pannelaan in Adinkerke. De douane hield controles en zag via de ANPR-camera’s dat er een voertuig, waarvan de eigenaar 6.400 euro aan onbetaalde boetes had openstaan, voorbijreed. De Audi Q2 RS werd aan de kant gezet. Jean J. weigerde de openstaande boetes meteen te betalen, waarop de douane overging tot inbeslagname van zijn wagen, wat gewettigd is.

“Bij het zien van de opgeroepen takeldienst sprong de man in zijn wagen en scheurde hij weg. Daarbij raakte een douanier gewond aan de knie, hand en heup. Hij werd aangereden tijdens de vlucht en moest wegspringen. De man was vier dagen arbeidsongeschikt”, aldus de procureur tijdens het proces.

Auto niet verbeurd verklaard

Jean J. werd uiteindelijk opgepakt en zijn wagen werd alsnog in beslag genomen, aangezien die nu ook nog deel uitmaakte van het misdrijf. De man kwam voorwaardelijk vrij tot aan zijn proces, waar zijn advocate met een heel ander verhaal kwam.

“Volgens de verklaringen van de takelaar die net arriveerde, probeerde de douanier de autodeur open te trekken toen mijn cliënt wou wegrijden. Daarbij is hij gewond geraakt, maar dat betekent niet dat mijn cliënt hem omver wilde rijden! Uiteraard had hij nooit mogen vluchten, maar hij reageerde uit een soort paniekreactie”, aldus de advocaat. “We vragen inderdaad de vrijgave van die Audi en dat is meer dan terecht. Het voertuig staat niet op zijn naam, maar op die van een vennootschap.”

De rechter nam de pleidooien in beraad en sprak dinsdagmorgen vonnis uit. Jean J. uit Koksijde werd veroordeeld wegens gewapende weerspannigheid en krijgt 6 maanden cel met uitstel en 1.200 euro boete. Zijn voertuig werd niet verbeurd verklaard, allicht een grote oplichting voor de beklaagde.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.