66-jarige man veroordeeld tot 5 jaar cel voor jarenlang misbruik van dochter

Het slachtoffer vertelde dat ze al verkracht werd door haar vader toen ze amper 6 jaar oud was. © Getty
Redactie KW

Een 66-jarige man uit Oostduinkerke is veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel, voor het jarenlange misbruik van zijn dochter. “Maar de seks gebeurde altijd met toestemming en vaak was zij het die erover begon”, zei de vader in de rechtbank.

Het nu 37-jarige slachtoffer verzweeg jarenlang de feiten, maar stapte in oktober 2020 toch naar de politie. Het misbruik dat zij jarenlang moest ondergaan, in Nieuwpoort, Oostduinkerke en Middelkerke was toen al zes jaar gestopt, maar de vrouw kreeg signalen door dat haar vader, de 66-jarige C.P., ook haar eigen dochter probeerde aan te randen. De vrouw vertelde het hele verhaal van haar jeugd aan haar vriend, die haar aanmoedigde om eindelijk naar de politie te stappen. Zo ging de bal aan het rollen.

Morele dwang

Er volgden tal van verhoren en daarin vertelde de vrouw dat ze al verkracht werd door haar vader toen ze amper 6 jaar oud was. “Dat gebeurde op verschillende plaatsen, mijn hele kindertijd lang. Ik mocht niets vertellen tegen mama anders zou hij gestraft worden. In ruil voor mijn zwijgen mocht ik langer opblijven. Of ik kreeg geld. Als ik weigerde, mocht ik niet uitgaan.” Aanvankelijk ontkende C.P. alles en liet hij uitschijnen dat het zijn dochter enkel om geld te doen was. Uiteindelijk gaf hij toch toe zijn dochter te hebben misbruikt.

“Maar de seks gebeurde altijd met toestemming en vaak was zij het die erover begon”, sprak C.P. De rechter oordeelde uiteindelijk dat er sprake was van een incestueuze relatie tussen vader en dochter die duurde tussen 1999 en 2014, vlak voordat de vrouw het ouderlijk huis verliet. “De beklaagde heeft zijn dochter niet noodzakelijk met fysiek geweld gedwongen, maar oefende wel een morele dwang uit en misbruikte zijn gezag als vader”, motiveerde de rechter. C.P. werd dan ook veroordeeld wegens verkrachting vanaf 1999 van zijn dochter.

Vijf jaar ontzetting uit burgerrechten

De rechter veroordeelde C.P. ook voor de aanranding van zijn kleindochter, een tienermeisje. Hij had op een feest in Oostende het meisje eens aan haar borst vastgenomen bij het geven van een knuffel en gaf zelf toe dat hij bij haar aandrong dat ze zichzelf leerde seksueel bevredigen. Uiteindelijk werd C.P. veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie effectief. Twee jaar zijn met uitstel onder strikte voorwaarden. Zo krijgt hij een absoluut storingsverbod met zijn dochter. Hij moet haar een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro betalen. C.P. is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten en mag gedurende 20 jaar geen gezagsrelatie meer uitoefenen tegenover minderjarigen. Hij verblijft momenteel nog in de gevangenis. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.