47-jarige Wevelgemnaar staat terecht voor gijzeling en bedreiging van buurvrouw

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Nadat ze de woning van haar buurman in Wevelgem was binnen gesleurd, dacht een vrouw uit de Kozakstraat dat haar laatste uur geslagen was. Haar 47-jarige buurman stond dinsdag voor de rechtbank in Kortrijk terecht en was zich niet helemaal van kwaad bewust. “Ik wees haar af, ze bleef over mij roddelen, ik wou gewoon mijn geld terug”, aldus de man.

De twee buren bouwden, nadat Charles J. er neerstreek, een vriendschapsband op. De vrouw had het moeilijk om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Daarom kocht J. haar voor 2.000 euro een strijkijzer en een droogkast. Afspraak was wel dat ze in ruil een jaar lang zijn was en plas zou doen. Halfweg november 2019 kwam evenwel een kink in de kabel. “Ik wees haar af, wou haar geen geld meer geven en de liefde was over. Ik wou aanvankelijk 100 euro terug en kreeg die ook. Maar omdat ze me ‘zwart’ maakte op Facebook veranderde ik van gedacht en wou toch die 2.000 euro terug”, aldus J.

Toen hij zijn buurvrouw op 15 januari 2020 voor zijn deur zag passeren, stapte hij er op af om opnieuw naar die 2.000 euro te vragen. “Ze liet zich vallen. Omdat ik wou praten zonder bemoeienissen van anderen sleurde ik haar mijn woning binnen en deed uit gewoonte de deur op slot”, vertelde J. aan de rechter. Een getuige zag alles gebeuren en verwittigde de politie.

Trauma opgelopen

Volgens de vrouw barricadeerde J. de deur met een betonblok, haalde hij twee messen uit de keuken, riep hij dat ze “vandaag dood zou gaan”, lag er al een dekzeil in de koffer van zijn wagen om haar lichaam te vervoeren, schopte hij haar gsm weg toen ze in een onbewaakt ogenblik nog haar laatste contact aan het opbellen was en wou hij in de kelder een touw gaan halen. Op dat ogenblik zag ze de kans schoon om naar buiten te lopen, de straat op te vluchten en bij andere buren te schuilen tot de politie er was.

“Ze is bang en heeft een trauma opgelopen voor de rest van haar leven”, aldus haar advocaat Dimitri Vantomme. “Dit was de kroniek van een aangekondigde moord. Hij had er al eens mee gedreigd haar met zuur te overgooien. Hij had de bedoeling haar te vermoorden.”

Hij vroeg de rechters de feiten als poging tot moord te herkwalificeren. Dat de vrouw aanstuurde op een relatie maar werd afgewezen, deed hij af als een fabel.

Schadevergoeding

“Ik haalde helemaal geen messen uit de keuken en ging ook niet naar de kelder”, verdedigde J. zich. “Het dekzeil lag al jaren in mijn koffer om mijn auto proper te houden. Er was geen plan om haar te vermoorden. Van zodra ik ze in mijn woning had gesleurd, besefte ik wat een ‘kieken’ ik wel was… En dat voor 100 euro…euh eigenlijk 2.000 euro… wel ja 2.000 euro min 100 euro…”

Aan het slachtoffer betaalde hij ondertussen 2.500 euro schadevergoeding. Hij ontkende de vrouw met de dood te hebben bedreigd of wapens te hebben getoond. Hij bekende wel dat hij ze de woning binnen sleurde. “Maar eens binnen was er geen schermutseling meer”, hield hij vol.

Hoe het kwam dat de bril en oorring van de vrouw dan in de gang en woonkamer waren gevonden, daar had hij geen verklaring voor.

De openbare aanklager eiste een celstraf van 2 jaar. J. toonde zich akkoord met een celstraf met begeleidende voorwaarden. Hij verhuisde naar Kortrijk. Vonnis op 27 april. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.