33-jarige hoofdverdachte van plantage in Veurne opgepakt, 9 medewerkers aangehouden

© JH
© JH
Redactie KW

De onderzoeksrechter in Veurne heeft 9 verdachten aangehouden voor de uitbating van twee cannabisplantages met elk 700 planten in Veurne en het Waalse Boussu, 130 kilometer verder. Na de arrestatie op heterdaad van 9 medewerkers op de plantage in Boussu kon een 33-jarige hoofdverdachte in Nederland worden opgepakt. Hij zal worden uitgeleverd. De raadkamer heeft intussen de aanhouding van zes verdachten verlengd. De vier andere verdachten zullen dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

De recherche van politie Spoorkin viel dinsdag samen met de FGP West-Vlaanderen binnen in de loods in een woonwijk Petit Paris in Veurne. Daar konden 700 jonge plantjes aangetroffen worden die in potten stonden in speciale kweektenten maar ook in een speciaal gebouwde kweekruimte. Die waren professioneel ingericht. De planten konden nog niet geoogst worden maar de plantage had een straatwaarde van 280.000 euro. Tegelijkertijd werd binnengevallen in een plantage in Boussu, eveneens met 700 planten. Daar konden 9 verdachten worden gearresteerd die intussen zijn aangehouden.

Vlotte samenwerking met Nederland

“Het ging daar om zes mannen en drie vrouwen”, zegt het parket van Veurne. “De drie vrouwen waren pluksters van 29, 32 en 64 jaar. Daarnaast werden nog twee mannelijke plukkers van 32 en 30 jaar aangehouden. Ook een 35-jarige bewaker van de plantage in Boussu, een 44-jarige begeleider van de plukkers, een 47-jarige café-eigenaar uit Boussu en een 52-jarige man die de loods in Veurne huurde zijn aangehouden. Intussen werd ook een 33-jarige hoofdverdachte in Nederland gearresteerd. De medewerking met de justitie in Nederland verliep zeer vlot. De onderzoeksrechter vraagt om zijn uitlevering. De organisatie deed een beroep op plukkers van Bulgaarse nationaliteit. Het installeren van de kweekruimtes werd eveneens uitbesteed. De federale gerechtelijke politie werkt reeds enkele jaren op het fenomeen van cannabisplantages op ogenschijnlijk onschuldige locaties. Het fenomeen doet zich kennelijk over het hele grondgebied voor en is niet enkel beperkt tot het Limburgse grensgebied. Een van de hoofdverdachten zou reeds twee keer tegen de lamp zijn gelopen voor dergelijke feiten.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten