27 bewoners van MPI De Vleugels in Klerken die zorgbudget zagen dalen krijgen gelijk van arbeidsrechter

De rust is wat teruggekeerd in MPI De Vleugels in Klerken.© jh
De rust is wat teruggekeerd in MPI De Vleugels in Klerken.© jh
Redactie KW

De arbeidsrechter in Ieper heeft 27 vaste bewoners van het MPI De Vleugels in Klerken, die aankaartten dat de daling van hun zorgbudget onredelijk is, gelijk gegeven. “De rechter heeft geoordeeld dat er een inbreuk is op het standstillbeginsel. En dat hun uitkeringen niet mogen achteruitgaan”, zegt hun advocaat Thomas Bailleul.

Eind 2019 kondigde het VAPH aan dat het het bedrag van het zorgbudget van ongeveer 20.000 volwassenen met een handicap in Vlaanderen vanaf 1 januari 2020 zou herzien. Dat is een budget dat ze sinds 2017 zelf krijgen van de overheid waarmee ze hun zorg kunnen betalen. Hoeveel dat bedrag is, hangt af van hun zorg. Er waren volgens het VAPH echter historische verschillen gegroeid en die wilde het wegwerken. De helft kreeg meer, de helft minder. Bij sommigen betekende dat een daling met meer dan 30 procent.

“Het gaat niet om een besparing maar om een herverdeling”, stelde het VAPH. Heel wat getroffenen stapten naar de rechtbank. Ook 85 bewoners van het MPI De Vleugels in Klerken deden dat, op zelfstandige basis. Er werden processen aangespannen bij de arbeidsrechtbanken van Ieper, Veurne, Kortrijk, Brugge en Gent, afhankelijk van het domicilieadres van de bewoners. De arbeidsrechter in Ieper sprak nu een vonnis uit voor 27 bewoners die hun domicilie in het MPI hebben.

Minder zorgbudget is minder kwaliteitszorg

Alle bewoners werden verdedigd door advocaat Thomas Bailleul. “De rechter heeft geoordeeld dat er een inbreuk is tegen het standstillbeginsel”, verduidelijkt hij. “Dat zegt dat een uitkering gedurende de periode dat ze recht hebben die te ontvangen minstens gelijk moet blijven, maar niet mag achteruitgaan. Wij hebben altijd gezegd dat minder zorgbudget gelijk staat aan minder kwaliteitszorg. Dat geld besteden de bewoners bijvoorbeeld aan dagelijkse zorg maar ook aan zwembeurten, huifkartochten, kortweg aan zaken waardoor ze kwaliteit van leven hebben.”

“Het VAPH stelde dat de zorggarantie ook bij een daling van het zorgbudget gegarandeerd bleef maar de rechter oordeelde terecht dat het VAPH dit niet bewijst. Als je normaal 10 euro uitgeeft bij een bakker en nu plots maar 8 euro meer hebt kan je niet dezelfde producten kopen. Dit gemotiveerde vonnis ga ik ook gebruiken bij de pleidooien in de arbeidsrechtbanken waarvan ik hoop dat andere rechters dit ook volgen.”

Het vonnis van de arbeidsrechter in Ieper heeft enkel betrekking op de 27 dossiers die hij behandelde. Een andere arbeidsrechter zou iets anders kunnen beslissen.

In beroep

Het VAPH betreurt dat de bewoners van het MPI naar de rechter stapten. “Wij zijn van oordeel dat de zorg gegarandeerd blijft ook met een vermindering van het zorgbudget”, zegt woordvoerster Karina De Beule. “We hebben hier lang overleg over gehad met de organisaties die op onze ondersteuning konden rekenen om het beleid aan te passen maar die vraag is er vanuit het MPI nooit gekomen. Wij betreuren dat zo een onveiligheidsgevoel werd gecreëerd en bewoners daardoor naar de rechter stapten.”

“Dat iemand met eenzelfde zorg- en ondersteuningsnood overal in Vlaanderen over eenzelfde budget beschikt is een absolute voorwaarde om vrij te kunnen kiezen en de gelijkheid tussen alle mensen met een handicap te garanderen. We merken trouwens op dat ruim 8.600 mensen hun budget intussen zagen stijgen. We hebben respect voor de motivering van de rechter maar het VAPH gaat in beroep.”

Tijdens de procedure voor de arbeidsrechtbank vaardigde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een decreet uit, dat nog niet in voege is, dat het zorgbudget maximaal met 15% mag dalen. Daardoor zouden er heel wat cases minder zijn. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier