11-koppige drugsbende riskeert tot 10 jaar cel voor drugstrafiek tussen België en Verenigd Koninkrijk: “Meer dan 1 miljoen pond in drie maanden verdiend”

Het onderzoek ging aan het rollen op 26 september 2022. (Stock-
Redactie KW

63 kilo heroïne, 521 kilo ketamine en 128 kilo cocaïne. In drie maanden tijd slaagde een Britse bende er volgens de Kortrijkse gerecht in zo’n grootschalige drugstrafiek van België naar het Verenigd Koninkrijk op te zetten. Vijf Britten zitten op vandaag nog in een Belgische cel en riskeren tot 10 jaar cel, twee anderen zitten nog gevangen in het Verenigd Koninkrijk. De hoofdverdachte vroeg op het proces de vrijspraak. “Ik ben niet de ‘Mo’ die aan de touwtjes trok.” Een AirBNB in Staden speelde een rol als trekpleister en opslagplaats…

Het onderzoek ging aan het rollen nadat een alerte passant op 26 september 2022 zag hoe op de parking van een bedrijf op de industriezone in Gullegem/Moorsele enkele pakketjes werden overgeladen van een bestelwagen naar de laadruimte van een oplegger met Engelse nummerplaat. Die vrachtwagen had enkele honderden meters verderop net geladen aan een bedrijf, maar hield plots gewoon langs de straat halt. De man, die ook op de industriezone werkt, vond dat verdacht en belde de politie.

Die kon even later de vrachtwagen aan de kant zetten, langs de Muizelstraat in de buurt van het bedrijf Delta Light. In de laadruimte vond een speurhond iets meer dan 10 kilogram cocaïne en 41 kilogram ketamine in Ikeadozen aan. De 32-jarige Litouwse trucker Aurimas G. kon opgepakt worden.

Hij verklaarde dat hij niet wist dat er drugs in zijn laadruimte verstopt zat. Door een procedurefout kwam hij al na anderhalve maand in de cel vrij. Hij bleek eerder ook al eens een dergelijk transport te hebben uitgevoerd. “Ik geloof dus niet dat hij van niets wist”, aldus de openbare aanklager, die 4 jaar cel en een boete van 16.000 euro vorderde. Maar G. daagde niet meer op voor het proces en verkiest veilig in Litouwen te blijven.

Opslagplaats

Via de gehuurde bestelwagen uit Gullegem konden de speurders al snel de link leggen met een AirBNB in Staden. Een huiszoeking daar deed de monden van de agenten openvallen: niet alleen konden Britten Ronald C. (54) en Matthew C. en een tweede Litouwer Ricardas B. opgepakt worden, er kon ook nog eens 100 kilogram cocaïne én tientallen kilogram heroïne gevonden worden, netjes in pakjes van 1 kilo.

Goed voor een straatwaarde van zo’n 8 miljoen euro. Het verdere onderzoek kon uiteindelijk elf drugstransporten aan de Britse bende linken, goed voor 63 kilogram heroïne, 521 kilogram ketamine en 128 kilogram cocaïne. De drugs werden in Staden verzameld en dan met vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht.

Kanonnenvlees

Volgens het Kortrijkse gerecht had Brit Ronald C. (54) de leiding over de organisatie op het Europese vasteland en was Mohammed M. (43), een Brit die in september 2023 in Turkije kon opgepakt worden, de grote leider. Er hangt beiden maar liefst 10 jaar cel boven het hoofd. “C. verdiende in 3 maanden tijd 1 miljoen Britse pond met de drugstrafiek”, aldus de openbare aanklager.

“Hij deed zelfs prospectie in Zuid-Amerika om nieuwe trafieklijnen op te zetten.” Zelf verklaarde C. aanvankelijk dat hij bezig was met een handel in gestolen auto-onderdelen. “Hij was in ieder geval geen leider”, aldus advocaat Christian Clement.

“Mits de betaling van een borgsom van 200.000 euro zou hij al maanden geleden vrijgelaten kunnen zijn, maar na ruim 2 jaar zit hij nog altijd in de cel. Gewoon omdat hij dat geld niet heeft. Dat is dan de man die in 3 maanden tijd 1 miljoen pond zou verdiend hebben. Hij was gewoon kanonnenvlees.” Hij vroeg de rechter het dossier tot haar ware proporties te herleiden. In het Verenigd Koninkrijk liep C. wel al eens 8 jaar cel op voor drugstrafiek.

Geen leider

‘Leider’ Mohammed M. vroeg helemaal vrijgesproken te worden. Hij kwam in het vizier van de speuders nadat ze de gsm van Ronald C. hadden uitgelezen. “Die gsm was een goudmijn voor de speurders”, aldus de openbare aanklager. Daaruit bleek dat een zekere ‘Mo’ de leider van de hele organisatie was. En die ‘Mo’ is volgens de openbare aanklager Mohammed M., een Brit die in Turkije woont en er in Istanbul een restaurant en expatservice runt. Hij kon tijdens het onderzoek ook in Turkije opgepakt en aan ons land uitgeleverd worden. Hij verblijft nog altijd in een Belgische cel.

In Nederland liep hij al 4 jaar cel op voor drugshandel. Zelf ontkent hij die ‘Mo’ te zijn. “Uit een medisch attest blijkt dat hij niet zoals ‘Mo’ in Dubai was, maar gewoon in Turkije”, aldus advocaat Koen Vaneecke. “Hij wordt evenmin op screenshots van chatgesprekken herkend. De speurders hadden een verontrustende tunnelvisie, enkel vermoedens met foutieve conclusies”, vulde advocaat Sam Vlaminck aan.

De andere Britten, Litouwers en één Nederlander worden verdacht hand- en spandiensten of transporten voor de drugsbende te hebben uitgevoerd. Twee Britten zitten in hun thuisland in de cel nadat ze in augustus 2022 al met 3 kilogram cocaïne tegen de lamp liepen. In ons land riskeren ze nog eens 4 jaar cel. Ze worden er van verdacht de vrachtwagens naar de overzetboot in Calais te hebben geëscorteerd. Een 23-jarige Britse dispatcher die de truckers instructies stuurde, hangt 7 jaar cel boven het hoofd. Op 19 november velt de rechter een vonnis. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier