Rechtbank buigt zich over burenruzie die tien jaar geleden begon

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Tien jaar na het begin van een lang aanhoudende burenruzie langs de IJzerdijk in Diksmuide moet de strafrechter in Veurne zich eindelijk over de zaak buigen. Het proces was al in 2016 ingeleid maar werd telkens uitgesteld omdat er klachten bleven ingediend worden. Alles begon toen H.E. en K.V. in 2010 een huis kochten langs de IJzerdijk en kort daarna G.P. en F.D. het naastgelegen pand verwierven om de tearoom ‘t Zoetebekje op te starten.

H.E. en K.V. dienden bezwaar in tegen de komst van de tearoom bij de bestendigde deputatie wat resulteerde in jarenlange procedures. Er volgden pesterijen en feiten van belaging heen en weer: tuin volgooien met rommel, elkaar beginnen filmen, luide muziek afspelen uit het raam en ga zo maar door.

Een van de aanleidingen was onder meer dat er telkens geparkeerd werd voor de deur van H.E. en K.V. door klanten van de tearoom. De politie werd tientallen keren gebeld.

Fysieke agressie

In december 2014 en augustus 2015 kwam het tot een hoogtepunt met fysieke agressie tussen beide buurmannen. Uiteindelijk verkochten H.E. en K.V. hun woning om de burenruzie een halt toe te roepen. Gezien er door beide kanten strafklachten waren ingediend met burgerlijke partijstelling, kon de raadkamer niet anders dan de zaak voor de correctionele rechtbank brengen.

Dinsdag werd de zaak eindelijk gepleit, vier jaar na de inleiding van de zaak. Bij het openbaar ministerie was er weinig animo om te vervolgen, gezien de feiten nooit bewezen waren. Het gaat telkens om woord tegen woord.

Alle burgerlijke partijen zijn ook beklaagden. De procureur vorderde twee maanden cel voor G.P. en één maand cel voor H.E. wegens fysieke agressie en belaging. Voorts liet de procureur het oordeel aan de strafrechter over. Vonnis op 27 oktober. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier