PZ Vlas: “Ongeveer elke drie dagen kan er een misdrijf worden opgelost met camerabeelden”

De digitale monitoring room van politiezone Vlas wordt 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bemand. (GF)
Redactie KW

In Kortrijk zelf volgt de politie beelden van 85 veiligheidscamera’s op en bovendien beschikt de zone op het hele grondgebied over 45 ANPR-camera’s.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

“De digitale monitoring room in het nieuwe politiekantoor zal bovendien uitgerust worden met intelligente schermen, en software die zelf beelden kan analyseren”, aldus Vincent Van Quickenborne.

In het centrum van Kortrijk kan je er niet naast kijken: op veel plaatsen hangen veiligheids- of overzichtscamera’s. “Op Kortrijks grondgebied zijn dat er 85”, legt hoofdinspecteur Piet Devulder uit. “Het betreft een mix van zowel koepelcamera’s, die 360° roteerbaar zijn, als gerichte camera’s, met vast beeld. Vier van die 85 camera’s zijn camera’s van de NMBS waarvan de beelden rechtstreeks binnenkomen op de schermen van de PZ Vlas.”

“Op het grondgebied van de hele zone zijn er ook 45 ANPR-camera’s actief. Dat zijn camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Die technologie koppelt camera’s met ‘slimme’ software zodat nummerplaten kunnen herkend worden. Ze zijn allemaal aangesloten op het cameraschild dat eind 2016 werd geactiveerd.”

Negen van die ANPR-camera’s staan in het winkelwandelgebied van de stad Kortrijk. Er zijn 23 ANPR-camera’s voorzien langs de invalswegen: 16 op het grondgebied van Kortrijk, zes op het grondgebied van Kuurne en een camera in Lendelede. “De camera’s worden in verschillende fases geïnstalleerd”, aldus Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk en voorzitter van het politiecollege.

“De 16 camera’s op grondgebied Kortrijk werden in de maand december in recordtempo geïnstalleerd en zijn intussen operationeel. Nu volgen de camera’s in Kuurne en Lendelede. Die moeten in het eerste trimester van dit jaar operationeel zijn.”

Intelligente schermen

“Daarbovenop zet de politiezone vandaag drie ANPR-voertuigen in op het grondgebied van de politiezone. Die zijn samen voorzien van 13 ANPR-camera’s.”

In de digitale monitoring room (DMR) van politiezone Vlas, de vroegere dispatching, kunnen alle beelden worden bekeken. Een intensief werk … “Er werken de klok rond twee dispatchers en een middenkader (hoofdinspecteur) in de digitale monitoring room”, stelt korpschef Rino Defoor. “Al die medewerkers hebben een speciale opleiding genoten. In het nieuwe politiekantoor wordt de DMR 185 vierkante meter groot. Nu al vinden er tests plaats in samenwerking met Barco wat betreft intelligente schermen en detectiesystemen.”

Ongeveer elke drie dagen kan er een misdrijf worden opgelost met camerabeelden

“We zullen ook software krijgen die zelf de binnenkomende beelden zal kunnen analyseren, om dan een signaal te geven aan de dispatchers dat iets, bijvoorbeeld een vechtpartij, hun aandacht vraagt.”

PZ Vlas blijft dus investeren in camerabewaking. Een terechte keuze, want de voorbije jaren werd al een groot aantal misdrijven opgelost dankzij camerabeelden. “Het cameratoezicht is niet enkel een effectief en efficiënt hulpmiddel in de strijd tegen criminaliteit en overlast”, aldus nog Vincent Van Quickenborne. “Zo kan er ook proactief en preventief worden gewerkt. Het is een blijvende focus die de veiligheid van de bevolking en het politiepersoneel verhoogt.”

“De camerabeelden dienen ook te zorgen voor een identificatie van de daders. De beelden kunnen gebruikt worden als bewijslast binnen het gerechtelijke kader. Ongeveer elke drie dagen kan er een misdrijf worden opgelost met camerabeelden, rechtstreeks of onrechtstreeks.”

Verhoogde pakkans

De korpschef en de voorzitter van het politiecollege zijn ervan overtuigd dat camerabewaking helpt in de strijd tegen criminaliteit. “Een vijftal jaar geleden had stad Kortrijk te maken met vaste en wisselende vormen van criminaliteit en overlast: geweldplegingen, diefstallen met geweld, drugs dealen, fietsdiefstallen … Dit leidde tot een onveiligheidsgevoel bij de bewoners en bezoekers van het centrum van de stad. Op zijn beurt resulteerde dit in heel wat klachten en ongenoegen. Hoewel de politie heel wat proactieve en preventieve acties uitvoerde, had dit niet altijd het gewenste effect.”

“Dat is nu serieus verbeterd. De criminaliteit en het onveiligheidsgevoel zijn sterk gedaald. De informatie van de veiligheidscamera’s stelt onze politieteams op het terrein bovendien in staat om onmiddellijk te reageren, wat de pakkans gevoelig verhoogt.”

(Axel Vandenheede)

“Ook beelden van mobiele ANPR-camera’s bekijken”

PZ Vlas beschikt over drie ANPR-voertuigen. De beelden van die camera’s worden eveneens bekeken in de digitale monitoring room (DMR). “De camera’s kunnen nummerplaten herkennen dankzij ‘slimme’ software”, aldus hoofdinspecteur Piet Devulder. “Het systeem koppelt de camerabeelden automatisch aan beschikbare politionele databanken zoals de lijst van gestolen voertuigen, niet-betaalde onmiddellijke inningen, niet-verzekerde voertuigen, niet-ingeschreven voertuigen, niet-gekeurde voertuigen, ingetrokken rijbewijzen … Kortom, alle lijsten die informatie bevatten die vanuit politioneel oogpunt bijzonder aandacht vereisen.”

“De mobiele ANPR-camera’s kunnen ook in realtime worden gemonitord via dezelfde software binnen de DMR. Het meldpunt van de PZ Vlas zorgt voor de dagelijkse actualisering en opvolging van de beschikbare lijsten, die nummerplaten bevatten die vanuit politioneel oogpunt bijzondere aandacht vereisen.”

(AXV)