Psycholoog Mattias Desmet voelt zich ‘gepakt’ door voorzitter op proces Ivo Poppe

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe (61) blijft het botsen tussen psycholoog Mattias Desmet en assisenvoorzitter Bart Meganck.

De assisenvoorzitter vroeg de psycholoog eerder om zijn nota’s erbij te nemen die hij maakte tijdens de 16 gesprekken die hij had met Ivo Poppe. De psycholoog deed dat en citeerde doorheen zijn getuigenis geregeld uit die nota’s. Op het einde van zijn getuigenis vroeg voorzitter Meganck hem om de gebruikte nota’s neer te leggen.

De psycholoog weigerde. “Hierin staan details over het seksueel leven van Ivo Poppe en van nog andere mensen uit Wevelgem. Dit kan ik in het kader van het beroepsgeheim niet vrijgeven. Dat mag niet zomaar op straat gegooid worden. Dat is onzin”, zei psycholoog Desmet. Voorzitter Meganck drong aan. “Hier valt niet over te onderhandelen. Dit staat gewoon in de wet. Als u geschreven documenten gebruikt, zelfs op mijn verzoek, dan moet u die achteraf neerleggen. Anders maak ik mogelijk een procedurefout”, klonk het.

De psycholoog reageerde als door een wesp gestoken. “Dan is het voor mij als docent eenvoudig. Ik ga mijn studenten vanaf nu opdragen om geen dossiers meer op te stellen en zeker niet meer te gaan getuigen voor het hof van assisen. Ik ga ze dat allemaal afraden. Hier laat ik het niet bij, hier maak ik een zaak van”, aldus de psycholoog, die ook docent is aan de Universiteit Gent. Uiteindelijk werd besloten om de psycholoog toe te laten alle gevoelige passages in zijn documenten te laten schrappen en daar later, in een derde deel van zijn getuigenis, toelichting bij te geven. Wanneer dat zal gebeuren, is niet duidelijk.

Normaal gezien is de echtgenote van Ivo Poppe de eerstvolgende getuige.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.