Psychiaters over diaken Poppe: “Zijn geheugen werkt perfect”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, hebben de twee psychiaters en de psycholoog getuigd die aangesteld werden door de onderzoeksrechter om de beschuldigde te onderzoeken. “Als hij meer dan vier moorden gepleegd heeft, dan zal hij er zich wel meer herinneren ook”, denkt forensisch psychiater Hans Hellebuyck.

Pyschiater Philippe Van Peteghem en Hans Hellebuyck hebben Ivo Poppe net als psycholoog Jürgen Nys verscheidene keren gezien in de gevangenis. Ze deden allen diverse testen, stelden rapporten op en kwam gezamenlijk tot de conclusie dat Ivo Poppe op het moment van de feiten toerekeningsvatbaar was. Ook vandaag is hij dat nog, stelde het college. “Hij zei me dat hij geschrokken was dat dokter Wim De Troyer zijn beroepsgeheim had verbroken en dat hij daardoor in plaats van therapie het ‘nekschot van de arrestatie’ had gekregen.”

“In juli 2014 vatte hij het plan op om zelfmoord te plegen in de cel, hij deed ook een plastic zak over zijn hoofd maar uiteindelijk zag hij af van zijn plan. Hij wilde zijn familie de schande besparen. Bovendien stond zelfmoord plegen voor hem gelijk aan bekennen. Bij ons gesprek enkele maanden later had hij zich in lot geschikt en noemde hij de gevangenis zijn thuis”, getuigde psychiater Van Peteghem. Volgens de dokter noemt Ivo Poppe zichzelf een ‘witte merel’ in de gevangenis, waar ‘de onderbuik van de maatschappij zit, vol criminaliteit en vulgariteit’. De ex-diaken van Wevelgem vindt dat een werkstraf voor hem een gepaste straf zou zijn, getuigde psychiater Van Peteghem.

Laag risicoprofiel

Psycholoog Jürgen Nys kreeg de opdracht om een risicotaxatie te maken van de beschuldigde. In mensentaal: een verslag over hoe groot de kans is dat hij de feiten opnieuw zou plegen. “Dat bleek onmogelijk omdat een risicotaxatie niet dient voor daders van seriële dodingen. Dit type komt niet vaak voor. Op basis van de klassieke taxatie heeft hij een laag risicoprofiel, maar specifieke omstandigheden van pijn en lijden kunnen zijn narcistische behoefte voeden en aanleiding geven tot nieuwe handelingen“, aldus psycholoog Nys.

Ivo Poppe verklaarde eerder deze week al meermaals dat hij zich niet meer kan herinneren hoeveel feiten hij nu exact pleegde en wie de slachtoffers daarvan waren. Alleen de feiten op zijn vier familieleden bekent hij. Het college van deskundigen zegt echter dat er met zijn geheugen niets mis is. “We stelden steeds een intacte geheugenfunctie vast, zowel voor het korte als het lange geheugen. Hij heeft zelfs nog herinneringen aan de kindertijd. Maar als je zoveel mensen zou vermoord hebben, is het ook maar normaal dat je je niet maar alles herinnert. Anderzijds: als hij er meer dan vier gepleegd heeft, zal hij er zich wellicht ook wel meer dan vier herinneren“, denkt psychiater Hans Hellebuyck.

Straks komt voormalig wielerjournalist Rik Vanwalleghem uit Wevelgem getuigen. Hij is een neef van de beschuldigde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.