Psychiater zal man die supermarkt dreigde plat te branden onderzoeken

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een psychiater aangesteld om een 40-jarige Tunesische Bruggeling te onderzoeken in de nasleep van zijn veroordeling voor het dreigen met een terreuraanslag. Souphiane O. dreigde in 2016 een supermarkt in brand te steken omdat de winkel het tijdschrift Charlie Hebdo verkocht. Zijn gevangenisstraf van vier jaar werd toen voor de helft voorwaardelijk uitgesproken, maar de beklaagde zou zijn voorwaarden geschonden hebben.

De verdachte was al langer klant van de plaatselijke supermarkt Alvo in de Brugse deelgemeente Assebroek. Het schoot bij de man echter in het verkeerde keelgat dat de winkel het Franse tijdschrift Charlie Hebdo verkocht. “Ik ga hier binnenkort de fucking winkel platbranden”, riep O. op 30 januari 2016. De Tunesische Bruggeling zat even in voorhechtenis, maar werd snel onder voorwaarden vrijgelaten. Op 22 maart 2016 ging hij echter op verschillende plaatsen de aanslagen in Brussel en Zaventem vieren, waardoor hij snel weer in de cel belandde. “Alle Belgen moeten dood, ze hebben het zelf gezocht”, riep hij in de Carrefour.

Op het proces in de zomer van 2016 pleitte de verdediging dat O. kampte met psychische problemen en met een jarenlange heroïneverslaving. De Bruggeling van Tunesische origine werd uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met probatie-uitstel.

Na zijn vrijlating in september 2017 volgde O. meestal zijn therapie. Op een bepaald moment verliet hij na een meningsverschil echter zijn drugsbegeleiding. Volgens het OM leidde nieuw misbruik van drugs en medicatie opnieuw tot psychotisch gedrag. Sinds kort zit hij weer in de cel om de rest van zijn effectieve straf uit te zitten.

Het parket vorderde de intrekking van de voorwaarden, zodat ook dat deel van de straf effectief zou worden. De verdediging wierp echter op dat Souphiane O. vooral nood heeft aan meer psychiatrische begeleiding. In dat standpunt kon ook het OM zich vinden. De rechter heeft daarom een gerechtspsychiater aangesteld om de toestand van de beklaagde te onderzoeken. De zaak wordt voortgezet op 9 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier