Psychiater onderzoekt Brugse zwerver die willekeurige slachtoffers zwaar toetakelde

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een dakloze man die willekeurige passanten aanviel, en in sommige gevallen zwaar verwondde, is voor de rechter verschenen. Die stelde een psychiater aan om de man te onderzoeken. “Door drugs kampt hij met psychoses”, aldus zijn advocaat.

Op 23 november vorig jaar stond Sven J. (40) ter hoogte van het fietspad langs de Sint-Pieterskaai in Brugge met zijn armen te “molenwieken”. Een fietser die op dat moment passeerde, moest het ontgelden. De man, die met een mentale beperking kampt, kreeg vanuit het niets een vuistslag vol in het gezicht en hield daar een gebroken kaak aan over. “Mijn cliënt was drie maanden werkonbekwaam”, verduidelijkte advocate Mieke Byttebier vrijdag in de Brugse strafrechtbank. “Hierdoor moest hij drie maanden zijn vrienden van de sociale werkplaats missen. Hij heeft nog altijd schrik om met de fiets te rijden.”

Tussen september vorig jaar en maart dit jaar pleegde J. nog vijf andere, gelijkaardige feiten. Bij een van die incidenten sloeg hij een man een gebroken neus. Op een ander moment ging hij in de daklozenopvang ‘t Sas in Brugge een man te lijf en gaf hem een vuistslag op het linkeroog. Het slachtoffer, die eveneens met een mentale achterstand kampt, bloedde hevig uit de mond. Bij nog een ander feit ging het geweld van J. gepaard met diefstal. “Het ging telkens om zinloos geweld ten aanzien van willekeurige slachtoffers”, verduidelijkte de procureur. “Indien de beklaagde toerekeningsvatbaar is verdient hij een strenge bestraffing”. Volgens zijn advocaat kampt J. door zijn drugsverslaving met zware psychoses. J. verblijft momenteel in een psychiatrische instelling. De rechter stelde een psychiater aan om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar is.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier