Psychiater gelooft niet in ‘waan’ Willem Broos: “Een psychose krijg je ook niet op vijf minuten”

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Willem Broos (74) zijn de getuigenverhoren afgerond. De gerechtspsychiater legde uit dat de beschuldigde met de slachtoffers Maria Housen (75) en Peter Broos (46) een ‘kluwengezin’ vormde.

Volgens dokter Lodewyck is het niet mogelijk dat Broos de dubbele moord in een waantoestand pleegde.

In zijn eerste verklaringen beweerde de Blankenbergenaar nog helemaal niet dat hij de feiten in een soort droom pleegde. “Bij de onderzoeksrechter was hij coöperatief. Hij probeerde zo correct mogelijk te antwoorden. Hij doet het verhaal dat hij wanhopig en radeloos was.” Zijn houding op de eerste reconstructie was gelijkaardig. “Hij toonde alles op een zakelijke manier, zonder emotie. Er waren geen echte tegenstrijdigheden in zijn verhaal.”

Iemand die dat in een waan doet, zal ook nooit de politie bellen

De gerechtspsychiater omschreef Willem Broos als een perfectionist, die vooral met zijn winkel bezig was. “We zien het als een kluwengezin, een gezin dat zich afschermde. Hij kon er niet mee overweg dat zijn zoon wat nonchalanter was. Hij was ervan overtuigd dat zijn zaak eraan kapot zou gaan.” Hierdoor was de beschuldigde wel gespannen, maar van echte depressiviteit kan volgens de deskundige geen sprake zijn. In de toekomst betekent hij geen gevaar voor de maatschappij.

Het hoofd van de jury vroeg zich af of de feiten in een waan konden gebeurd zijn. “Daarvan is hier geen sprake. Een psychose krijg je ook niet op vijf minuten. Iemand die dat in een waan doet, zal ook nooit de politie bellen.” De vraag blijft waarom Willem Broos na een tijd begon te verklaren dat hij de steekpartij niet bewust beleefde. “Hij zegt dat het iets buiten hem is. Als hij de feiten onder ogen ziet, kan hij daar niet mee leven. Het is een overlevingsstrategie.”

Meester Kris Vincke, burgerlijke partij voor de familie Broos, suggereerde dat de beschuldigde enkele autistische kenmerken vertoont. “Je kan trekken zien die daarop wijzen, zoals zijn perfectionisme. Maar een autist zou al langer problemen hebben, bijvoorbeeld in het contact met de mensen in zijn zaak.”

De vrouw was ook de enige die haar echtgenoot in toom kon houden

Tenslotte kwamen politiemensen getuigen over het karakter van de betrokkenen. Vooral de moraliteit van Maria Housen was tot nu toe amper aan bod gekomen. Zo kwam niemand van haar familie getuigen. “Ze wordt dikwijls omschreven als vriendelijk, zachtaardig en hard werkend. Volgens sommige getuigen kon ze ook bazig en hautain zijn”, aldus commissaris Dimitry Van Damme. De vrouw was ook de enige die haar echtgenoot in toom kon houden. “Zij zorgde ervoor dat hij akkoord ging om niet meer in de zaak te komen. Langs de andere kant diende ze nieuwe kleren wel in het geniep te kopen. Dat gezin leefde in een cocon, er kwamen nooit vrienden of familie op bezoek.”

De laatste getuigenissen werden naar donderdagochtend verplaatst door de toestand van de moeder van voorzitter Boudewijn Desmet. Bij het begin van de zitting vertelde de voorzitter dat zijn moeder uiteindelijk woensdag om 16 uur, in aanwezigheid van al haar kinderen, is overleden.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.